AVAS, obligată de instanţă să dea publicităţii contractul de privatizare al Automobile Craiova
Societatea Academică din România susţine că a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, două procese, într-unul dintre ele decizia definitivă a judecătorilor obligând AVAS să dea publicităţii contractul de privatizare a societăţii Automobile Craiova, preluată de Ford.
AVAS, obligată de instanţă să dea publicităţii contractul de privatizare al Automobile Craiova (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Suntem bucuroşi să anunţăm că, în urma acţiunilor în justiţie pentru transparentizarea unor contracte publice importante şi sensibile, secretizate fără temei, acţiuni iniţiate cu câteva luni în urmă, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Eximbank şi AVAS. Procesele fuseseră câştigate de noi şi în primă instanţă, dar instituţiile nu au dorit să dea curs deciziei Tribunalului. Cele două contracte pe care le dorim desecretizate sunt: Eximbank - contract de achiziţie servicii de publicitate şi promovare, pe care cu deosebit profesionalism instituţia îl ţine confidenţial în baza legii secretului bancar şi AVAS - contract de privatizare cu Ford", se arată într-un comunicat de miercuri al Societăţii Academice din România (SAR).
Potrivit documentului, respingerea recursurilor "înseamnă că informaţiile solicitate trebuie comunicate până pe 10, respectiv 11 mai".
"Refuzul executării hotărârilor irevocabile după aceste date va atrage un nou proces, pentru neexecutare, astea fiind procedurile, şi aplicarea unei amenzi pentru fiecare zi de întârziere şefilor celor două instituţii, domnii Ionuţ Costea şi Aurelian Popa", se mai arată în comunicatul SAR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Reprezentanţii SAR susţin că, acceptând motivaţia ONG-ului, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti "au consfinţit principiul general că instituţii publice de tipul Eximbank (care nu este o bancă adevărată, ci un departament guvernamental cu o conducere numită 95% de AVAS şi 5% de Ministerul Finanţelor, folosind bani publici pentru a derula anumite operaţiuni de natură bancară) sunt acoperite integral de prevederile Legii 544 din 2001 (privind liberul acces la informaţii de interes public, n.r.)".
"Acest precedent trebuie utilizat de aici înainte de noi toţi împotriva acelor instituţii sau companii publice care se prevalează de statutul lor special de «independenţă bugetară» pentru a refuza accesul la informaţii publice, la fel ca orice minister sau agenţie", scriu reprezentanţii SAR.
Aceştia critică şi faptul că, în faza de recurs a procesului, Eximbank "a decis să nu folosească propriul departament juridic", ci a angajat o casa privată de avocatură, susţinând că motivul pentru care a fost luată această decizie este acela că, în caz de câştig, legea permite casei de avocatură "să deschidă proces civil separat împotriva reclamanţilor şi să solicite cheltuieli de judecată mai mari decât ar fi obţinut din procesul propriu-zis".
După succesul din instanţă, SAR aşteaptă ca cele două instituţii să-i plătească toate cheltuielile de judecată "fără noi tergiversări".
Acţiunea SAR este parte a unui program amplu de "litigaţii strategice", susţinut cu fonduri PHARE şi derulat în parteneriat cu APADOR-CH începând din 2009. Programul este menit să genereze precedente în justiţie pe dosare "mari şi sensibile" de achiziţii sau concesiuni, la care accesul publicului "este limitat în mod abuziv".
În afară de cele două dosare, SAR şi APADOR-CH au deschis procese şi împotriva Primăriei Sectorului 1, pentru desecretizarea contractului cu Romprest, împotriva Primăriei Constanţa, pentru desecretizarea a opt contracte cu agenţii de presă şi publicitate, firme de pază şi securitate şi companii care se ocupă de întreţinerea domeniului public, împotriva Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru contractele de explorare / exploatare în platforma continentală a Mării Negre, încheiate cu SNP Petrom sau împotriva Consiliului Judeţean Braşov, pentru "contracte de lucrări încredinţate direct, în regim de urgenţă, pentru baze de agrement".
"În nici unul din aceste cazuri nu acuzăm pe cineva de malversaţiuni, ci doar încercăm să creăm precedente în favoarea unei mai mari transparenţe a dosarelor de achiziţie, ştiut fiind că lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar în momentul în care autoritatea contractantă pune documentaţia de achiziţie integral la dispoziţia opiniei publice", se precizează în încheierea comunicatului citat.
Contactat de MEDIAFAX, preşedintele AVAS, Aurelian Popa, a afirmat că doar anumite părţi din contract au fost secretizate, în urma negocierilor dintre comisia de privatizare şi compania americană, dar că majoritatea prevederilor sunt cunoscute.
Întrebat dacă respectivele părţi clasificate vor fi date publicităţii, în urma hotărârii instanţei, şeful AVAS a răspuns afirmativ.
"Probabil că şi ei (reprezentanţii Ford, n.r) vor fi de acord să fie date publicităţii", a mai spus Popa.
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii EximBank au precizat că banca se va conforma dispoziţiilor cuprinse în hotărârea instanţei şi va lua toate măsurile pentru punerea acesteia în aplicare.
Totuşi, reprezentanţii au arătat că, iniţial, valoarea totală a contractului de comunicare externă, încheiat pe o perioadă de trei luni cu agenţia Real Prompt Solutions, a fost de 289.000 de euro, cu plata în tranşe, pe măsura prestării serviciilor.
"Ţinând cont că scopurile avute în vedere la demararea proiectului au fost atinse mai rapid decât s-a preconizat iniţial, EximBank a considerat oportună suspendarea acestui proiect, urmând ca strategia de comunicare să fie regândită. Din punct de vedere financiar, costul final total al contractului a fost de aproximativ 110.000 euro", arată EximBank.
În luna august 2009 s-a realizat o evaluare a impactului proiectului de comunicare externă demarat în mai şi s-a constatat că numărul aplicanţilor online pe site-ul extern a fost de peste 20 de ori mai mare decât în primul trimestru al anului trecut, că portofoliile de credite acordate şi garanţii emise au urcat cu 10% şi, respectiv, 140%.
EximBank a înregistrat anul trecut o creştere exponenţială a activităţii, expunerea totală a băncii urcând cu 80% până la 1,51 mld. lei, în condiţiile în care în sistemul bancar s-a produs o stagnare sau o diminuare a activităţii. De asemenea, profitul brut înregistrat anul trecut a fost de aproape 170 mil. lei, de 1,8 ori mai mare decât în 2008.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO