AVAS preia spre recuperare datorii de peste 36 mil. lei ale unor societăţi la Rezervele de Stat

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua datorii totale de 36,6 milioane lei acumulate de 13 societăţi din portofoliul instituţiei la Administraţia Rezervelor de Stat, rezultate din neachitarea sau plata cu întârziere a unor produse, pentru a fi recuperate prin executori.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului AVAS preia spre recuperare datorii de peste 36 mil. lei ale unor societăţi la Rezervele de Stat

AVAS preia spre recuperare datorii de peste 36 mil. lei ale unor societăţi la Rezervele de Stat (Imagine: Mediafax Foto)

Lista societăţilor cuprinde Sidermet Călan (asupra căreia unităţile teritoriale ale Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, ANRS, deţin creanţe comerciale restante de 12 milioane lei), Comsuin Ulmeni Călăraşi (11,1 milioane lei), Comtom Tomeşti Iaşi (8,2 milioane lei), Acet Tulcea (circa un milion de lei), Adicom 2A Bucureşti (22.622 lei), Agromec Bărăganul Brăila (393.419 lei), Agroserv Exim Bucureşti (289.798 lei), TF Consulting&Management&Comerţ Bucureşti (1,3 milioane lei), Ducomy Craiova (1,2 milioane lei), Galfirtex Galaţi (34.984 lei), Morarul Flămânzi Botoşani (111.694 lei), Proditerm Bistriţa (619.397 lei) şi Sal Ind Bucureşti (194.758 lei).

Guvernul a aprobat recent lista respectivă, prin hotărâre.

Surse din AVAS au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna mai, că instituţia va prelua, sub formă de creanţe comerciale, datoriile unor societăţi din portofoliu faţă de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, rezultate din neachitarea sau plata cu întârziere a unor produse, pentru a fi recuperate.

"Societăţile debitoare au o situaţie financiară dificilă, iar unităţile teritoriale subordonate ANRS întâmpină probleme în a recupera datoriile. Având în vedere experienţa AVAS în domeniul valorificării creanţelor, s-a considerat că este necesar ca instituţia să intervină prin corpul său de executori pentru recuperarea creanţelor de la debitori deosebit de dificili, care tergiversează prin orice mijloace plata datoriilor", au declarat atunci sursele citate.

Conform legii, AVAS poate recupera creanţe prin diferite metode, printre care vânzarea de active ale debitorilor, eşalonarea la plată a datoriilor şi conversia creanţelor în acţiuni sau părţi sociale.

Sumele încasate din valorificarea acestor creanţe comerciale vor fi vărsate la bugetul de stat.

AVAS a avut în primul trimestru venituri de 37,62 milioane lei din valorificarea de creanţe preluate de la bănci, furnizori de utilităţi, Casa de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Economiei, având încă de recuperat, la 20 mai, creanţe bancare de aproape două miliarde de dolari, creanţe fiscale de 1,87 miliarde lei şi creanţe comerciale de 653,55 milioane lei.

Numărul debitorilor depăşeşte 55.600.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici