AVAS şi-ar putea mări participaţia la Petrom, prin transferul unor acţiuni de la Fondul Proprietatea

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi-ar putea majora participaţia deţinută la Petrom la cel puţin 25% din capitalul social, prin transferul unui pachet de acţiuni de la Fondul Proprietatea, pentru a avea o poziţie mai fermă în luarea deciziilor importante.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului AVAS şi-ar putea mări participaţia la Petrom, prin transferul unor acţiuni de la Fondul Proprietatea

AVAS şi-ar putea mări participaţia la Petrom, prin transferul unor acţiuni de la Fondul Proprietatea

AVAS şi-a diminuat, în vara anului trecut, participaţia deţinută la Petrom, de la 30,8% la 20,6%, prin transferul unui pachet de 10% din acţiuni către Fondul Proprietatea, cu scopul evitării unui proces intentat de Comisia Europeană cu privire la un posibil drept de veto al statului.

Majorarea participaţiei AVAS s-ar putea efectua în baza unei propuneri legislative, care ar putea fi iniţiată de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

"În această săptămână am efectuat o vizită la AVAS pentru a consulta contractul de privatizare şi a ne informa cu privire la respectarea angajamentelor asumate de grupul OMV. Din documentele prezentate am văzut că sunt în grafic cu investiţiile asumate, dar ne nemulţumeşte faptul că statul a rămas în decurs de trei ani de la privatizare cu un pachet de acţiuni prea mic şi nu are o poziţie clară şi fermă în luarea deciziilor", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Comisiei, Mihai Tudose.

El a adăugat că membrii Comisiei vor analiza în perioada următoare dacă vor iniţia un proiect de lege pentru transferul unui pachet de acţiuni de la Fondul Proprietatea înapoi la AVAS, având în vedere că în acest an statul îşi va diminua din nou participaţia la Petrom, prin vânzarea unui pachet de 8% din titluri către salariaţi conform legislaţiei în vigoare.

"Voi propune să purtăm discuţii cu oficialii Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru a găsi o soluţie prin care statul să deţină cel puţin 25% din Petrom. Una dintre variante constă în transferul titlurilor de la Fondul Proprietatea, însă trebuie să vedem dacă este oportun să înlocuim acţiunile Fondului Proprietatea cu participaţii la alte companii sau cu nimic", a spus Tudose.

Potrivit acestuia, statul nu se poate baza şi nu va putea colabora cu acţionarii Fondului Proprietatea pentru că sunt prea mulţi şi câteva mii de persoane sunt greu de convins să susţină poziţia AVAS.

În ceea ce priveşte "acţiunea de aur", preşedintele Comisiei a menţionat că instituţiile statului nu ar trebui să-şi facă probleme, întrucât în cei trei ani de la privatizare nu s-a folosit acest drept, care nici nu este specificat clar prin contractul de privatizare.

Compania Petrom a fost privatizată în 2004, tranzacţie de 1,5 miliarde de lei prin care grupul austriac OMV a devenit acţionar majoritar prin achiziţie directă de acţiuni urmată de o majorare de capital.

Ceilalţi acţionari ai companiei sunt AVAS, cu 20,63% din titluri, Fondul Proprietatea, cu 20,11% din capital, BERD, cu o participaţie de 2,01%, şi mai multe persoane fizice şi firme, care deţin 6,21% din acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici