- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avem cea mai polarizată economie şi societate din Europa, cu un grad ridicat de dezagregare. Motivul pentru care PIB-ul în euro al României se află la coada clasamentului european
România a avut cea mai redusă creştere a PIB-ului exprimat în miliarde de euro dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, perioada 1989- 2016, de patru ori, în timp ce în Bulgaria PIB-ul a crescut de 4,1 ori, iar în Ungaria, Republica Cehă şi Polonia de 5-7 ori, conform unui raport al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii.
Avem cea mai polarizată economie şi societate din Europa, cu un grad ridicat de dezagregare. Motivul pentru care PIB-ul în euro al României se află la coada clasamentului european
Pentru că Occidentul se îndepărtează în termeni de PIB per capita, sunt căutaţi alţi indicatori pentru a arăta că totuşi şi România evoluează.
Raportul a fost dat publicităţii în cadrul conferinţei „Dincolo de PIB: dezvoltare umană şi bunăstare“, organizat de Institutul Aspen România la Palatul Parlamentului, potrivit ZF.
„Trebuie să acceptăm că faza de tranziţie s-a terminat, iar ceea ce am obţinut este cea mai polarizată economie şi societate din Europa, cu un grad ridicat de dezagregare. România este complet dezechilibrată, după ce în toată această perioadă s-a dus o politică a veniturilor mici, despre care s-a spus că este necesară. Astăzi, doar 59% dintre români spun că sunt satisfăcuţi de viaţa lor, faţă de 83% din cele 15 ţări cele mai dezvoltate din UE“, a spus Cătălin Zamfir, academician, profesor de sociologie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Astfel, România avea în 1989 un PIB de 42,6 mld. euro, în timp ce PIB-ul Poloniei era doar cu 50% mai mare, în valoare de 64,3 mld. euro. În 2016, PIB-ul României a fost de 169,4 mld. euro, iar cel al Poloniei de 432,4 mld. euro, de 2,5 ori mai mare. Institutul Aspen, un think-tank american reprezentat în România de fostul ministru de externe Mircea Geoană, a invitat ieri economişti, şefi de instituţii, membri ai Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Parlament, miniştri şi parteneri din sectorul privat pentru a discuta cum se poate măsura dezvoltarea şi bunăstarea unei economii dincolo de parametrul PIB per capita.
România are astăzi un PIB per capita de 8.000 de euro, adică un sfert din PIB per capita în Germania sau Franţa, exprimat în valoare nominală. Măsura bunăstării şi a calităţii vieţii dincolo de dimensiunea PIB per capita a devenit o preocupare şi în sectorul privat.
Şerban Toader, senior partner KPMG România, a spus ieri că între dezvoltarea economică din România şi cea din Occident este de fapt o distanţă mai redusă decât cea reflectată de diferenţa de PIB per capita.
La PIB per capita, raportul KPMG arată în mod surprinzător că tendinţa de convergenţă întârzie, Germania mergând mai repede în ultimii 25 de ani decât România.
Conform unui index realizat de ONU, Human Development Index, România are un indice de 0,793, pe când Germania este la 0,916. Un alt indice, Legatum Prosperity Index, care analizează bunăstarea ţărilor, citat de KPMG în raportul „Evoluţia bunăstării în România“, dat recent publicităţii şi pus de asemenea în dezbatere ieri, arată că România este la 61,67 de puncte, în timp ce Germania este la 76,83 de puncte. Astfel de indici arată că diferenţa dintre România şi ţările din vestul Europei este mai redusă decât o indică simpla comparaţie a PIB per capita sau a salariilor, crede Şerban Toader.
„De fapt, consider că noi avem nevoie de un psiholog care să ne dea încredere că vrem să performăm“, a spus Toader.
Continuarea articolului poate fi citită pe ZF.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36