- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.12.2020, 07:27)
- Mircea Nica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avertismentul Băncii Centrale Europene (BCE): Cele mai mari bănci din regiune nu sunt pregătite pentru creşterea creditelor neperformante
Banca Centrală Europeană (BCE), supraveghetorul bancar din Europa, avertizează marile bănci din regiune că nu sunt suficient de pregătite pentru o posibilă creştere a creditelor neperformante, ca urmare a efectului pandemiei, conform Financial Times.
Urmărește
156 afișări
Andrea Enria, preşedintele consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, a declarat, în cadrul Financial Times Global Banking Summit, că deficienţele de pregătire a băncilor pentru o creştere a împrumuturilor neperformante este un factor care ar trebui luat în considerare în contextul deciziei de a le permite să reia plăţile dividendelor şi să răscumperea acţiunilor.
BCE a ordonat băncilor din zona euro să oprească toate dividendele şi să răscumpere acţiuni pentru a economisi 30 mld. euro de capital în luna martie, la scurt timp după ce pandemia a ajuns în Europa. De atunci, sectorul a făcut presiuni puternice pentru ca băncilor mai puternice să li se permită să reia distribuţiile de capital la începutul anului viitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
-
Războiul din Ucraina. Bătălia pentru Pokrovsk, locul unde s-ar putea decide soarta războiului. Mina cheie pentru industria Ucrainei este pe cale să cadă în mâna ruşilor
-
Când guvernul/România are nevoie de 250 mld. lei, adică 50 mld. euro în 2025 doar pentru a trece anul, Coaliţia vine în faţa publicului cu restructurarea a două ministere şi 2/3 secretari de stat. În acest mod, nu va mai trece mult timp şi vom fi aruncaţi în categoria „junk”
Andrea Enria a declarat că „există o dezbatere intensă“ la Banca Centrală Europeană cu privire la reluarea plăţilor către acţionari. El a spus că perspectivele macroeconomice vor fi, de asemenea, un factor în decizia sa, care urmează să fie anunţată după ce BCE îşi va publica noile previziuni pentru 2023 pe 10 decembrie.
„Vom ieşi cu o scrisoare către băncile care se află sub supravegherea noastră, în care vom evidenţia unele aspecte pe care dorim să le abordeze în ceea ce priveşte riscul de credit“, susţine Andrea Enria. Această acţiune este aşteptată să fie anunţată de BCE vineri.
Banca Centrală Europeană a avertizat băncile că, într-un scenariu sever, s-ar putea confrunta cu 1,4 mld. euro în plus la credite neperformante, mai mult decât în criza din 2008.
Preşedintele Consiliului de Supraveghere al BCE a declarat că banca centrală va „provoca băncile“ să vină cu „proiecţii fiabile care să asigure că pot face faţă unei creşteri a creditelor neperformante şi că au într-adevăr suficient spaţiu pentru a relua propriile plăţi către propriii acţionari“.
El a mai spus că băncile din zona euro au fost împărţite în „trei grupuri“: un grup a reevaluat fiecare client individual, având în vedere deteriorarea preconizată a riscului de credit; un al doilea grup a luat dispoziţii generale considerabile fără a identifica cu precizie ce clienţi sunt expuşi riscului de neplată; iar un al treilea grup a adoptat o abordare de tipul „să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă“.
Raportul de stabilitate financiară al Bancii Centrale Europeane susţine că băncile ar putea întâmpina un al doilea val de pierderi din împrumuturi, mai ales dacă guvernele îşi retrag garanţiile la împrumut şi moratoriile datoriilor înainte ca economia să îşi revină pe deplin.
Andrea Enria susţine că există anumite riscuri pentru băncile care nu au luat suficiente provizioane în faţa unei creşteri a împrumuturilor neperformante, care ar putea să le facă incapabile să susţină recuperarea economică.
În această săptămână, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a declarat că va reintroduce măsuri care să ofere băncilor mai multă flexibilitate în modul în care asigură împrumuturi supuse toleranţei Covid-19. Dar Autoritatea Bancară Europeană a subliniat necesitatea raportării responsabile a riscurilor care apar.
Citește pe alephnews.ro: Noul guvern al României deja scârțâie. PNL și USR încă nu îl susțin pe Nicușor Dan la Cotroceni
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe