- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avertismentul furnizorilor de energie, despre creşterea preţurilor: „Am intrat într-o spirală de creştere generală”
- Traversăm o perioadă dificilă, cu turbulenţe, impredictibilitate şi multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor şi consumatorilor.
- Am intrat într-o spirală de creştere generală de preţuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori, arată AFEER
Avertismentul furnizorilor de energie
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România - AFEER, arată, într-un comunicat, că furnizorii de energie electrică depun toate eforturile pentru ca majorările substanţiale de preţuri de pe piaţa angro să se resimtă cât mai puţin la consumatorii finali.
“Traversăm o perioadă dificilă, cu turbulenţe, impredictibilitate şi multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor şi consumatorilor. Am intrat într-o spirală de creştere generală de preţuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori. Situaţia actuală pe piaţă energiei este mai complicată: preţurile combustibilor - cărbune, gaze naturale, petrol - s-au majorat pe toate pieţele, europene şi internaţionale. În plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, preţul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de aşteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preţ de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendinţă de creştere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la preţul energiei tranzacţionate pe piaţa spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) şi recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei şi deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situaţia în spaţiul public, nu în mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovaţi pentru creşterile de preţuri. Adevărul este că, în contextul exploziei preţurilor de tranzacţionare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, aşa cum este şi firesc, în sprijinul clienţilor cu soluţii pentru a menţine un echilibru în facturi şi în relaţia cu aceştia”, a declarat Ion Lungu, Director Executiv AFEER.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Kim Jong Un promite să pună în aplicare cea mai dură politică împotriva SUA înainte ca Trump să intre în funcție
-
Tanczos Barna, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa „trenuleţ”: Situaţia nu este uşoară
-
ZF: Ordonanţa Austerităţii este doar începutul unor revolte economice, politice şi sociale
-
Taxa pe construcţii speciale scade la 1% prin „Ordonanţa trenuleţ"
CITEŞTE AICI: România se îndreaptă spre cea mai scumpă iarnă energetică din istorie
Preţurile de furnizare sunt puternic influenţate de preţul energiei tranzacţionate pe pieţele la termen administrate de OPCOM, cu livrare în anul urmator, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, preţurile energiei tranzacţionate sunt cu 150% mai mari, faţă de aceeaşi perioadă în 2020, spune Cristian Culea, membru în Comitetul Director AFEER.
AFEER prezintă şi o situaţie a creşterilor lunare de preţuri pe Piaţa pentru Ziua Următoare: pentru luna aprilie se remarcă o creştere a preţului cu 150% în 2021 comparativ cu 2020, la 309 lei/MWh de la 123 lei/MWh; pentru luna mai, creşterea preţului energiei cu 140%, la 289.31 lei/MWh în mai 2021 comparativ cu 120.4 lei/MWh în mai 2020; în iunie, preţul energiei a crescut cu 160%, la 382lei/MWh faţă de 146.7lei lei/MWh; luna iulie, creştere cu 150% a preţului energiei: 447.29 lei/MWh comparativ cu 179.41 lei/MWh.
În ceea ce priveşte preţurile din piaţa de echilibrare care detremină costul dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, schimbările legislative de la începutul anului (introducerea decontării la interval de 15 minute, preţ unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate şi creşteri de costuri (s-a ajuns la un varf de 2500 lei/MWh!) pentru furnizori, precizează Culea.
„Pe de altă parte, la nivelul pieţei din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen scurt (lună, săptămână) ceea ce induce o impredictibilitate în formarea preţului oferit consumatorului final.
Aceste perturbaţii în piaţă au ca principală cauză o ofertă sub nivelul cererii, determinată de lipsa capacitatilor de producere, în ultimii ani investiţiile in capacităţi noi fiind aproape inexistente. În această situaţie, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiţi să cumpere energie electrică din import, la preţuri mai mici decât cele din piaţa locală”, susţine AFEER.
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 36 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:58
-
astăzi, 17:53
România elimină controalele în 40 de puncte de trecere a frontierei începând cu 1 ianuarie 2025