„Evoluţia situaţiei este foarte dificilă în întreaga Europă„, a declarat De Croo reporterilor. „Unele sectoare se confruntă cu dificultăţi serioase din cauza acestor preţuri ridicate la energie„.
Comentariile sale au fost făcute în contextul în care preţurile europene la gazele naturale au crescut de aproximativ 15 ori faţă de preţul mediu din timpul verii, iar preţul energiei electrice a crescut brusc din cauza ameninţării unor noi reduceri ale aprovizionării ruseşti, notează Bloomberg.
Cel mai mare risc al repercusiunilor actuale ale războiului din Ucraina este posibilitatea ca solidaritatea europeană să se destrame, a declarat un oficial belgian, adăugând că un astfel de rezultat ar putea submina pieţele energetice şi ar putea afecta eforturile de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
Contractele futures de referinţă pentru gaz au crescut cu până la 21%, în timp ce energia electrică germană a urcat pentru prima dată la peste 700 de euro (698,21 dolari) pe megawatt-oră, în condiţiile în care gazoductul cheie Nord Stream urmează să se oprească pentru trei zile de mentenanţă pe 31 august, ceea ce ridică din nou îngrijorarea că legătura nu va fi repusă în funcţiune conform planului.
De Croo a declarat că Belgia poate rezista crizei „dacă ne sprijinim reciproc în aceste momente dificile”.