AVERTISMENTUL unui miliardar american: Inegalitatea ar putea declanşa un „conflict major”

Miliardarul Ray Dalio, fondatorul firmei de investiţii Bridgewater Associates, a avertizat asupra inegalităţii în creştere din SUA, care ar putea cauza „un conflict major şi o anumită formă de revoluţie”, situaţie ce ar putea fi evitată doar în cazul reformării capitalismului.

Urmărește
2452 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENTUL unui miliardar american: Inegalitatea ar putea declanşa un „conflict major”

AVERTISMENTUL unui miliardar american: Inegalitatea ar putea declanşa un „conflict major”

Afirmaţiile lui Dalio, citate de Financial Times, se adaugă declaraţiilor altor miliardari care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la disparităţile în materie de posibilităţi financiare şi scăderea nivelului de trai.

Acesta a susţinut, într-un eseu, faptul că discrepanţele tot mai accentuate din punct de vedere al situaţiilor financiare din SUA prezintă „ameninţări existenţiale” la adresa societăţii americane. Abordând subiectul educaţiei, în eseul lui Dalio se regăseşte perspectiva potrivit căreia sistemul de finanţare şcolară din SUA implică beneficii considerabile acordate familiilor din clase sociale superioare, deficienţele educaţionale în cazul familiilor sărace fiind „echivalentul abuzului asupra copiilor”.

„Disparităţile la nivelul veniturilor, în special când sunt completate de valori distincte, conduc la amplificarea conflictelor, la nivel guvernamental acest lucru manifestându-se sub forma populismului de stânga şi de dreapta, fapt ce ar putea isca revoluţii”, a scris Dalio, în vârstă de 69 de ani, a cărui avere personală este estimată de Bloomberg la 17 miliarde de dolari.

Avertismentele acestuia au venit în completarea celor enunţate de către directorului executiv al JPMorgan Chase, Jamie Dimon şi a fondatorului Starbucks, Howard Schultz, care au susţint aplicarea unor impozite mai mari în cazul persoanelor cu venituri mai ridicate.

Potenţialul unui conflict social în SUA, exacerbat de populismul politic

Într-o scrisoare adresată acţionarilor, Jamie Dimon a promovat reformele pieţei ipotecare, reduceri la nivelul „creşterii costurilor medicale” şi schimbări în cadrul politicilor privind educaţia, imigraţia, infrastructura, sistemul fiscal, litigiile, piaţa forţei de muncă, bugetare şi planificare.

Bill Gates, a cărui avere este estimată la aproximativ 100 de miliarde de dolari, a declarat pentru CNN, în luna februarie, că deşi „capitalismul este în continuare un sistem bun”, impozitele ar trebui să aibă o dinamică mai progresivă.

Ray Dalio a invocat, în cadrul eseului, statistici care arată că, începând cu anul 1980, veniturile ajustate la inflaţie pentru top 10% dintre salariaţii americani s-au dublat, în timp ce, în cazul persoanelor regăsite în top 1%, s-au triplat. În aceeaşi perioadă, a spus acesta, veniturile persoanele regăsite în ultimii 60%, au înregistrat fie o creştere minoră, fie au stagnat.

Potenţialul unui conflict social în SUA este exacerbat de populismul politic, potrivit lui Dalio, care spune că „în principiu, dacă există un decalaj foarte puternic la nivelul condiţiile economice ale oamenilor care dispun de venituri similare şi are loc o recesiune economică, există un risc ridicat al unui conflict major”. Diviziunile sociale şi politice pedeja existente societatea americană, a adăugat el, „ameninţă structura noastră coerentă şi capitalismul însuşi”.

Dalio nu a stabilit căi de atac specifice pentru impozitare. În schimb, s-a concentrat asupra unor argumente ample cu privire la modul în care dinamica, la nivel de economie, ar trebui ajustată pentru a împiedica tulburările sociale. „Sunt îngrijorat cu privire la următoarea recesiune economică şi cum va fi aceasta gestionată, cu atât mai mult cu cât băncile centrale dispun de o capacitate limitată de a o inversa, iar polaritatea la nivel economic şi populismul politic înrăutăţesc situaţia”, a declarat acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici