Avertismentul unui ministru olandez: tranziţia ecologică a Europei este imposibilă fără China

Tranziţia ecologică a Europei va fi imposibilă fără China, a avertizat ministrul olandez al comerţului, în timp ce UE încearcă să îşi reducă o parte din dependenţa sa economică faţă de puterea asiatică.

Urmărește
4969 afișări
Imaginea articolului Avertismentul unui ministru olandez: tranziţia ecologică a Europei este imposibilă fără China

Avertismentul unui ministru olandez: tranziţia ecologică a Europei este imposibilă fără China

Economiile occidentale se confruntă cu dilema de a-şi reduce dependenţa de lanţurile de aprovizionare chinezeşti şi, în acelaşi timp, de a supraveghea o creştere a cererii interne de tehnologii curate, cum ar fi energia solară şi bateriile pentru vehicule electrice, o industrie dominată de companii cu sediul în China.

În timp ce SUA se decuplează de China, Europa a procedat până în prezent cu mai multă prudenţă, întrucât economia sa este mai dependentă de Asia şi se resimte deja din cauza crizelor energetice şi a importurilor de materii prime din Rusia, ca urmare a invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.

"Ei fac multe pe cercetare şi dezvoltare şi ar fi într-adevăr păcat dacă ne-am decupla complet de China", a declarat Liesje Schreinemacher pentru Financial Times. Ministrul a declarat că Olanda are o "relaţie comercială puternică cu China" şi că "avem nevoie unul de celălalt când vine vorba de a face economiile noastre mai durabile şi de tranziţia ecologică".

Schreinemacher, care va vizita China înainte de sfârşitul anului împreună cu o delegaţie comercială, a declarat că "diminuarea dependenţelor noastre strategice nu înseamnă că ar trebui să oprim complet comerţul, atâta timp cât ne diversificăm sursele şi lanţurile valorice".

În martie, UE a prezentat planuri pentru a viza mai multe activităţi de minerit şi de prelucrare a materialelor critice. Luna viitoare, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta o strategie de securitate economică, în ciuda îndoielilor din unele state membre care consideră că blocul comunitar ia o turnură protecţionistă.

China controlează aproape tot lanţul de aprovizionare cu energie solară din lume şi o mare parte din capacitatea globală de prelucrare a mineralelor esenţiale pentru tranziţia ecologică.

Schreinemacher a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să se gândească bine înainte de a filtra investiţiile europene în tehnologiile de vârf ale Chinei, o chestiune care a fost discutată şi de liderii G7 în această lună.

Ea a descris aşa-numita verificare a investiţiilor în străinătate ca fiind un "instrument foarte greu" de folosit pentru a proteja interesele economice ale blocului comunitar. "Credem că este foarte important să ştim exact care este scopul acesteia şi cum poate fi executată", a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici