Prin urmare, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a ajustat cu 8,8% an/an la 1,8 miliarde euro în octombrie, evoluţie determinată, în principal, de dinamica componentei comunitare (diminuare cu 11,4% an/an la 1,2 miliarde euro). Din relaţiile comerciale cu bunuri cu ţările din afara Uniunii Europene a rezultat un deficit de 0,6 miliarde euro în octombrie, în atenuare cu 3,1% an/an.
Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2020 exporturile de bunuri au scăzut cu 12,2% an/an la 51,1 miliarde euro, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei (un şoc pentru comerţul internaţional) şi consecinţele acesteia.
Exporturile spre ţările Uniunii Europene s-au diminuat cu 11,3% an/an la 37,7 miliarde euro, iar componenta extra-comunitară s-a ajustat cu 14,7% an/an la 13,4 miliarde euro.
Importurile de bunuri au consemnat un declin de 8,7% an/an la 65,9 miliarde euro la 10 luni: componentele comunitară şi extra-comunitară au scăzut cu 7,9% an/an la 48.3 miliarde euro, respectiv 10,7% an/an la 17,6 miliarde euro.
Prin urmare, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 5,9% an/an la 14,9 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie, evoluţie influenţată şi de aprecierea cursului real efectiv al monedei naţionale (cu 1,2% an/an în medie).
Pe de o parte, din relaţiile comerciale cu bunuri cu ţările UE a rezultat un deficit de 10,7 miliarde euro, în creştere cu 6,3% an/an.
Deficitul comercial cu bunuri cu ţările din afara Uniunii Europene s-a adâncit cu 4,8% an/an la 4,2 miliarde euro.
Din analiza pe principalele grupe de bunuri se evidenţiază deficitul comercial înregistrat pe segmentele combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate (2,1 miliarde euro), alimente şi animale vii (2,2 miliarde euro), mărfuri manufacturate (4,1 miliarde euro) şi produse chimice (7,2 miliarde euro).
Pentru trimestrele următoare analistul prognozează o ameliorare a contribuţiei exportului net total (bunuri şi servicii) la ritmul anual al PIB, pe fondul persistenţei ratei de economisire la un nivel ridicat, premiselor de depreciere graduală pentru cursul real efectiv al RON şi îmbunătăţirii ofertei interne de bunuri şi servicii în următorul ciclu economic.