Avioanele private ale celor bogaţi, o povară în creştere pentru mediu

Un nou studiu publicat în Communications Earth & Environment arată că emisiile de carbon generate de avioanele private au crescut cu 46% între 2019 şi 2023, având un impact semnificativ asupra crizei climatice, scrie IFLScience.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Avioanele private ale celor bogaţi, o povară în creştere pentru mediu

Avioanele private ale celor bogaţi, o povară în creştere pentru mediu

Conform unui studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Linnaeus din Suedia şi Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Munchen, emisiile anuale de carbon din aviaţia privată au crescut cu 46% între 2019 şi 2023, contribuind considerabil la schimbările climatice.

În 2023, avioanele private au generat 15,6 milioane de tone de CO2, mai mult decât emisiile unor ţări mici din Europa, cum ar fi Slovenia sau Lituania.

Deşi doar 0,003% din populaţia globală utilizează avioane private, cei care le folosesc produc de aproape 500 de ori mai mult CO2 într-un an decât media globală.

Acestea ating un vârf în timpul evenimentelor internaţionale de proporţii, cum ar fi Cupa Mondială din 2022 şi conferinţele COP28, unde au fost asociate cu sute de zboruri private care au emis mii de tone de CO2.

Studiul a arătat că majoritatea zborurilor private sunt scurte, sub 500 km, iar motivaţiile de călătorie sunt adesea de agrement, nu de afaceri. Aviaţia privată este destul de des întâlnită în Statele Unite, ţară care însumează 68,7% din avioanele private din lume, deşi vorbim de doar 4% din populaţia globală.

Cei mai frecvenţi utilizatori ai avioanelor private sunt indivizi ultra-bogaţi, care deţin o avere combinată de 31 de trilioane de dolari, contribuind disproporţionat la problema schimbărilor climatice, care va afecta în mod major populaţiile mai puţin înstărite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici