Avocat specializat în retrocedări: Putreziciunea este generalizată. Funcţionarii din eşaloanele doi şi trei fac banii adevăraţi

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţia care gestionează dosarele de despăgubire a proprietarilor de imobile naţionalizate, a schimbat în ultimii patru ani trei conduceri executive după ce asupra şefilor din vârful instituţiei au planat acuzaţii de corupţie.

Urmărește
1523 afișări
Imaginea articolului Avocat specializat în retrocedări: Putreziciunea este generalizată. Funcţionarii din eşaloanele doi şi trei fac banii adevăraţi

Avocat specializat în retrocedări: Putreziciunea este generalizată. Funcţionarii din eşaloanele doi şi trei fac banii adevăraţi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

În tot acest timp Guvernul nu a luat nicio altă măsură, mulţumindu-se să facă un audit fără să închidă însă robinetul de ilegalităţi din interiorul ANRP prin introducerea unui set de proceduri stricte.

"Nu s-a schimbat nimic la ANRP. Putreziciunea este generalizată. Funcţionarii din eşaloanele doi şi trei fac banii adevăraţi, iar schimbarea şefilor nu a avut niciun efect. Toţi sunt mână în mână", spune Iulian Lepa, avocat specializat în despăgubiri la Fondul Proprietatea.

Deşi la ANRP au fost constatate abateri grave, dosare ajungând şi pe masa procuraturii, autorităţile nu au mers mai departe şi nu au făcut nimic pentru a schimba sistemul despăgubire. Mai mult, un audit al Guvernului a scos la iveală şi că anumite firme au fost favorizate să facă evaluări. În acest context, la iveală a ieşit doar vârful aisbergului. Acuzele aduse ANRP nu sunt surprinzătoare însă în condiţiile în care construcţia sistemului de retrocedări "lasă loc" pentru acte de corupţie.

În actul guvernamental care reglementează funcţionarea sistemului de despăbugire se spune că "în cazuri temeinic motivate (cazuri medicale, cazuri sociale etc. dovedite prin înscrisuri) ANRP va putea emite cu prioritate titluri de conversie (decizia pe baza căreia posesorii de titluri de despăbugire primesc acţiuni la Fondul Proprietatea). Practic, sistemul de retrocedare permite şefilor de la ANRP să decidă în bună măsură ordinea în care proprietarii primesc despăgubiri în acţiuni la Fondul Proprietatea, după cum Ziarul Financiar a scris în mai 2011.

Citeşte mai departe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici