Prima pagină » Economic » Marea Britanie şi SUA nu vor insista asupra suplimentării programelor de relansare

Marea Britanie şi SUA nu vor insista asupra suplimentării programelor de relansare

Marea Britanie şi Statele Unite nu vor insista, la summit-ul G20 din această săptămână, să obţină promisiuni din partea liderilor celor mai puternice economii pentru suplimentarea cheltuielilor bugetare în cadrul programelor de stimulare economică, a declarat duminică un oficial britanic.
Marea Britanie şi SUA nu vor insista asupra suplimentării programelor de relansare
30 mart. 2009, 09:39, Economic

Secretarul de Externe de la Londra, David Miliband, a căutat să reducă, într-o serie de declaraţii pentru BBC, aparenţa unor divergenţe profunde de opinie între ţările G20 care sprijină ideea de majorare a programelor de stimulare economică, printre care SUA şi Marea Britanie, şi statele care recomandă prudenţă, inclusiv Germania şi Franţa.

Ţările prezente la summit nu vor fi nevoite să-şi prezinte programele de cheltuieli publice în cadrul reuniunilor, însă ar trebui să conştientizeze că susţinerea cererii va juca un rol cheie în relansarea economică, a spus oficialul.

"Summit-ul G20 nu are ca temă scrierea bugetelor statelor prezente. Reuniunea are ca subiect principal arhitectura financiară internaţională. Haideţi să nu dăm curs acestei idei că anglo-saxonii ar avea în vedere politica fiscală, în timp ce alţi europeni ar vrea reglementare – trebuie implementate ambele variante. Trebuie reparat sistemul bancar, dar este necesar să ne asigurăm că cererea revine în economie", a arătat el.

Liderii celor mai puternice 20 de economii ale lumii se reunesc, joi, la Londra, pentru a discuta despre modalităţi de relansare economică la nivel global, în contextul celei mai severe crize din ultimii 80 de ani. Principalele teme de discuţie vor fi reglementarea internaţională şi naţională a sistemelor financiar-bancare, susţinerea comerţului internaţional şi majorarea cheltuielilor publice ca modalitate de generare a cererii în economia reală.

Reuniunea miniştrilor de Finanţe ai statelor G20, care a avut loc în luna martie la Londra, a fost dominată de informaţii privind divergenţele grave de opinie dintre Washington şi statele europene în ceea ce priveşte echilibrul dintre majorarea cheltuielilor publice şi reglementarea dură.