Azerbaidjanul critică UE pentru că nu semnează contracte pe termen lung privind gazele naturale

Azerbaidjanul a acuzat UE că tratează ţara ca pe un "pompier", angajându-se doar în acorduri pe termen scurt privind gazele naturale, în ciuda faptului că Bruxelles-ul a cerut ţării să crească exporturile către blocul comunitar.

Urmărește
5890 afișări
Imaginea articolului Azerbaidjanul critică UE pentru că nu semnează contracte pe termen lung privind gazele naturale

Vaqif Sadiqov, ambasadorul Azerbaidjanului la UE, a declarat că Baku are nevoie de contracte pe termen lung pentru a obţine finanţarea necesară creşterii producţiei de gaze din Marea Caspică şi pentru a satisface cererea suplimentară a UE.

"Nu putem fi un pompier care doar trimite gaz pentru trei până la şase luni", a spus Sadiqov pentru Financial Times. "Avem nevoie de contracte astfel încât să putem merge la bănci pentru finanţare în vederea forării la mare adâncime în Marea Caspică".

În 2022, Bruxelles-ul şi Baku au încheiat un acord pentru a creşte exporturile anuale de gaze ale Azerbaidjanului către UE la 20 de miliarde de metri cubi până în 2027, faţă de 11,8 miliarde de metri cubi anul trecut, în timp ce blocul comunitar încearcă să se debaraseze de gazul rusesc după invazia Ucrainei.

În ciuda "discuţiilor aprofundate" cu Comisia Europeană cu privire la modul de îndeplinire a obiectivului, Sadiqov a declarat că operatorii din UE sunt reticenţi în a semna contracte pe termen lung din cauza ambiţiei UE de a reduce consumul de combustibili fosili şi de a ajunge la zero emisii nete până în 2050.

Oficialii UE au declarat că este de competenţa companiilor, mai degrabă decât a guvernelor naţionale, să încheie acorduri comerciale.

Găsirea de noi surse de gaze naturale a devenit critică pentru UE de când Rusia, anterior cel mai mare furnizor, a început să întrerupă treptat fluxurile de gaze ca represalii pentru sprijinul acordat de UE Ucrainei.

Azerbaidjanul, care se bazează în mare măsură pe veniturile din petrol şi gaze, urmează să găzduiască summitul anual al ONU privind schimbările climatice, COP29, în luna noiembrie a acestui an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici