- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Azerbaijan ar putea exporta ţiţei şi gaze în România şi Uniunea Europeană
România şi Azerbaijan au semnat, marţi, un memorandum de cooperare în sectorul energetic, prin care compania azeră SOCAR ar putea exporta în Uniunea Europeană, inclusiv în România, petrol şi gaze naturale, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Coreliu Condrea, director în Ministerul Economiei.
Azerbaijan ar putea exporta ţiţei şi gaze în România şi Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax Foto)
"Prin acest memorandum s-a stabilit colaborarea României cu Azerbaijanul în orice proiect care să vizeze transportul de petrol şi gaze din zona Caspică spre Uniunea Europeană, inclusiv România", a afirmat Condrea, membru al unei delegaţii române la Baku conduse de Tudor Şerban, secretar de stat în Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
El a adăugat că Azerbaijan ar putea livra gaze naturale lichefiate în România, dar decizia va fi luată după finalizarea studiului de fezabilitate al unui terminal pe care Romgaz Mediaş intenţionează să îl construiască la Constanţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Colaborarea cu Azerbaijan ar putea viza importul de gaze naturale lichefiate şi livrări de ţiţei pentru oleducutul PEOP", a precizat sursa citată.
Terminalul de gaz natural lichefiat ar putea aduce României un surplus de trei-patru miliarde metri cubi de gaze anual, iar studiul de fezabilitate ar putea fi finalizat în 2010.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, în luna ianuarie, că România vrea să urgenteze semnarea unui acord trilalteral cu Azerbaijan şi Georgia pentru implicarea în proiectul gazoductului White Stream 2, care vizează transportul de gaze naturale lichefiate din Georgia în portul Constanţa.
De asemenea, oficialii azeri au reiterat disponibilitatea statului de a livra 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru gazoductul Nabucco.
Nabucco, proiect estimat la aproape opt miliarde de euro, vizează transportul a circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică şi Asia Centrală către Europa şi este dezvoltat de un consorţiu la care participă şase companii, cinci din partea statelor de tranzit şi un partener strategic german, respectiv Transgaz Mediaş, Botas (Turcia), OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania).
Construcţia gazoductului este programată să înceapă în acest an, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc în 2014-2015.
Pe de altă parte, Croaţia, România, Slovenia, Serbia şi Italia au semant în 2007 un acor de dezvoltare al Pan-European Oil Pipeline (PEOP), care urma să transporte petrol din zona Mării Caspice către Italia. Italia şi Slovenia au renunţat însă la proiect.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO