Prima pagină » Economic » Valoarea investiţiei în reactoarele nucleare 3 şi 4 va fi revizuită, proiectul amânat pentru 2019

Valoarea investiţiei în reactoarele nucleare 3 şi 4 va fi revizuită, proiectul amânat pentru 2019

Valoarea investiţiei la reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, estimată la 4 miliarde de euro în 2008, va fi reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată de la 2015-2016 pentru anul 2019.
05 mai 2011, 12:02, Economic

EnergoNuclear, compania care va construi cele două unităţăţi, aşteaptă noi oferte noi oferte din partea investitorilor.

„Vom estima o nouă valoare pe baza potenţialelor oferte. Vom face o nouă fezabilitate a proiectului”, a declarat, joi, directorul general al EnergoNuclear, Dragoş Popescu, într-o conferinţă de presă organizată de Ministerul Economiei.

EnergoNuclear este compania mixtă care derulează proiectul şi este controlată în proporie de 85,6% de Nuclearelectrica. În acţionariat mai figurează ArcelorMittal România şi grupul italian Enel.

Unvestitorii vor selectaţi până în martie 2012 prin vânzarea către aceştia de acţiuni deţinute de Nuclearelectrica la EnergoNuclear. Nuclearelectrica şi-a propus să rămână, după selectarea noilor investitori, cu o participaţie 40% la EnergoNuclear.

Realizarea lucrărilor de execuţie este estimată pentru perioada august 2013- iulie 2019, se arată în calendarul de derulare a investiţiei prezentat de Popescu.

Întrebat dacă statul ar trebui să deţină pachetul majoritar în acest proiect, Popescu a afirmat: „Cu condiţia să aibă bani”.

Nucleareletrica este nevoită să caute noi acţionari pentru această investiţie, după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras din proiect.

„Noi nu am eşuat în atragerea de parteneri în proiect. Cele patru companii s-au retras din considerente strategice”, a spus Popescu, menţionând că foloseşte un discurs „diplomatic”.

Unităţile nucleare 3 şi 4 vor ave o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă.