- Home
- Economic
- VARŞOVIA, (01.09.2014, 19:05)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banca centrală a Poloniei recomandă băncilor să renunţe la creditele imobiliare în franci elveţieni
Guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, recomandă băncilor să elimine creditele ipotecare în franci elveţieni, înainte ca parlamentarii să le oblige să convertească aceste împrumuturi în monedă locală, ceea ce le-ar putea provoca pierderi, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria.
Urmărește
181 afișări
Banca centrală a Poloniei recomandă băncilor să renunţe la creditele imobiliare în franci elveţieni (Imagine: Mediafax Foto)
Împrumuturile în valută ar putea tenta politicienii populişti să ia exemplu de la premierul ungar Viktor Orban, care a impus băncilor pierderi de ordinul miliardelor de euro, a spus Belka într-un interviu, transmite Bloomberg.
Pe de altă parte, băncile care încearcă să transforme creditele ipotecare din valută în monedă locală se confruntă cu reticenţa împrumutaţilor, care nu vor să renunţe la termenii favorabili de finanţare de care beneficiază în prezent.
"Este o temă atractivă pentru toate categoriile de politicieni. Am cerut băncilor să facă tot posibilul să elimine creditele în valută şi, după ştiinţa mea, sunt deschise să facă acest lucru. Problema este că ratele lunare pentru împrumuturile în franci sunt mai scăzute decât cele în zloţi, iar împrumutaţii nu prea vor să suporte costuri mai mari", a arătat bancherul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Autorităţile de reglementare vor eliminarea creditelor în valută din Europa de Est, întrucât acestea au adus unele ţări în pragul default-ului, în timpul crizei creditelor. Astfel de împrumuturi oferă beneficiarilor din statele emergente dobânzi mai mici, dar ratele pot creşte dacă monedele locale se depreciază, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria, România şi Ucraina.
Ponderea creditelor ipotecare în valută în totalul împrumuturilor imobiliare din Polonia era de de 48% la sfârşitul lunii iunie, faţă de 70% la sfârşitul lui 2008. Dintre acestea, 80% sunt credite în franci elveţieni. Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Polonia a interzis în 2009 noile credite în valută în 2009.
În ultimii trei ani, premierul ungar Orban a aplicat cea mai agresivă politică de convertire a creditelor ipotecare în franci elveţieni. În 2011, Ungaria a impus băncilor pierderi de 1,7 miliarde de dolari, atunci când a permis împrumutaţilor să ramburseze integral creditele ipotecare în valută, la un curs sub cel al pieţei.
Băncile din Ungaria vor suporta în acest an noi pierderi, fiind forţate să returneze comisioane de până la 3,8 miliarde de dolari aplicate la împrumuturi şi să convertească restul de credite în valută în monedă locală.
"Riscul pentru bănci este mai mic decât în Ungaria, dar este totuşi considerabil. Costurile sunt cu adevărat uriaşe. Suntem împotriva unei soluţii generale, întrucât ar mai mai periculoasă decât să nu se facă nimic", a spus Belka.
Autorităţile din Polonia încurajează băncile, între care liderul pieţei PKO, Bank Pekao, divizie a UniCredit, şi mBank, divizie a Commerzbank, să convertească împrumuturile, dar Belka a spus că nu vrea să le preseze.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE