Banca Centrală Europeană: Stresul financiar din zona euro a scăzut la nivelul anterior crizei declanşate în 2007

Stresul financiar din zona euro a scăzut aproape de nivelul anterior crizei financiare declanşate în 2007, dar condiţiile rămân fragile şi procesul de ajustare bugetară din regiune este incomplet, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE) privind riscurile din sectorul financiar.

Urmărește
197 afișări
Imaginea articolului Banca Centrală Europeană: Stresul financiar din zona euro a scăzut la nivelul anterior crizei declanşate în 2007

BCE: Stresul financiar din zona euro a scăzut la nivelul anterior crizei declanşate în 2007 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Stabilitatea financiară din zona euro s-a îmbunătăţit comparativ cu nivelul existent la publicarea raportului bianual precedent. Nivelul riscurilor sistemice este foarte scăzut în prezent", a declarat miercuri, la Frankfurt, vicepreşedintele BCE Vitor Constancio, relatează CNBC.

El a avertizat însă că riscurile la adresa stabilităţii financiare se menţin, chiar dacă fluctuaţiile pieţei din ultimii trei ani sunt de domeniul trecutului.

Printre factorii de risc urmăriţi de BCE se află revenirea tensiunilor pe piaţa datoriilor suverane, turbulenţe pe piaţa financiară mondială, însoţite de o stabilire incorectă a preţurilor activelor şi un nivel scăzut al lichidităţilor, precum şi dificultăţi de finanţare a băncilor.

"Există încă riscuri şi vulnerabilităţi, în pofida faptului că ţările cu probleme financiare au aplicat ajustări uriaşe, în special în privinţa conturilor externe", a spus Constancio.

BCE publică rapoarte referitoare la stabilitatea financiară din 2004, pentru a semnala posibilele surse ale unor viitoare crize. Raportul este realizat pe un eşantion de peste 90 de bănci.

Banca centrală a redus pe 7 noiembrie dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la un minim record de 0,25%, şi a menţinut dobânda overnight pentru depozitele băncilor la nivelul zero.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ulterior că menţinerea dobânzilor la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp implică riscuri care au fost cântărite cu atenţie înainte ca dobânda de politică monetară să fie redusă la un minim record de 0,25%.

"Sunt desigur conştient că reducerea dobânzii cheie a provocat unele îngrijorări. O perioadă îndelungată de dobânzi scăzute creează condiţiile pentru riscuri legate de stabilitatea financiară", a afirmat Draghi într-un discurs susţinut la Berlin săptămâna trecută.

Draghi a mai spus că riscurile generate de nivelul scăzut al dobânzilor nu s-au materializat până în prezent în zona euro.

Surse apropiate situaţiei au declarat că oficialii BCE iau în calcul reducerea dobânzii pentru depozite la -0,1%, dacă vor fi necesare noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro, pentru evitarea producerii deflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici