Banca elenă Eurobank a primit acordul autorităţilor pentru o majorare de capital de 2,9 miliarde euro

Banca elenă Eurobank, care deţine în România Bancpost, a primit acordul fondului de stabilitate financiară al Greciei, principalul său acţionar, pentru atragerea prin vânzarea de acţiuni a 2,86 miliarde de euro, fonduri necesare acoperii unui deficit de capital identificat de banca centrală.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului Banca elenă Eurobank a primit acordul autorităţilor pentru o majorare de capital de 2,9 miliarde euro

Banca elenă Eurobank a primit acordul autorităţilor pentru o majorare de capital de 2,9 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eurobank ar fi a treia bancă elenă, după Alpha Bank şi Piraeus Bank, de asemenea prezente în România, care atrage în acest an fonduri pentru a-şi consolida capitalul, în contextul semnelor că Grecia începe să-şi revină după criza severă din ultimii ani.

Instituţia de credit se aşteaptă ca procesul de vânzare de acţiuni să se încheie până în mai, potrivit board-ului băncii.

Guvernul de la Atena a revenit joi pe pieţele financiare după un exil de patru ani. Statul a atras finanţare de 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, la un cost sub aşteptări, de 4,95%, depăşind cu 500 milioane euro suma vizată iniţial într-o operaţiune suprasubscrisă de circa opt ori.

Alpha Bank şi Piraeus Bank au atras cumulat fonduri de 2,95 miliarde de euro în luna martie.

Eurobank, la care fondul elen de stabilitate financiară deţine 95% din acţiuni va lansa o emisiune de noi titluri către investitori, în cadrul căreia actualii acţionari, inclusiv fondul, vor renunţa la dreptul de preempţiune. Participaţia statului va fi astfel redusă semnificativ.

"Eurobank va face marele pas către revenirea sub control privat", a declarat directorul general al băncii, Christos Megalou, la o reuniune a acţionarilor.

Deficitul de capital al Eurobank a fost identificat de banca centrală în urma unor teste de stres derulate în sectorul financiar. Cele mai mari patru bănci au fost recapitalizate anul trecut cu 28 de miliarde de dolari de către fondul de stabilitate.

Noile teste au arătat că Eurobank are nevoie de 2,95 miliarde de euro.

Consiliul fondului de stabilitate, care a recapitalizat Eurobank anul trecut cu 5,84 miliarde de euro la un preţ de 1,54 euro pe acţiune, se va întruni luni pentru a stabili un preţ minim pentru noile titluri.

Banca Greciei a anunţat la începutul lunii martie că băncile elene au nevoie în total de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro, din care 5,8 de miliarde de euro în cazul celor mai mari dintre ele, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank.

Eurobank a înregistrat anul trecut în România o pierdere de 40,2 milioane de euro, după un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro în anul anterior, potrivit datelor publicate de grupul elen.

Activele băncii elene în România se situau la sfârşitul anului trecut la 3,85 miliarde de euro, în scădere cu 6% faţă de 4,09 miliarde de euro în decembrie anul anterior.

Eurobank controlează pe piaţa locală Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici