Banca Italiei: Economia riscă să intre într-un cerc vicios

Economia Italiei riscă să intre într-un cerc vicios, creat de creşterea economică slabă şi lipsa de încredere, a avertizat banca centrală a ţării, după ce şomajul a urcat la maximul ultimilor 13 ani, iar recesiunea s-a agravat.

Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului Banca Italiei: Economia riscă să intre într-un cerc vicios

Banca Italiei: Economia riscă să intre într-un cerc vicios (Imagine: Shutterstock)

Peste 35% din tinerii italieni nu au locuri de muncă, afectaţi de închideri de fabrici, falimente şi reduceri de cheltuieli în sectorul public, informează cotidianul Financial Times. Politicile de austeritate ale guvernului condus de premierul Mario Monti au declanşat o reacţie puternică de nemulţumire, înaintea alegerilor programate pentru începutul anului următor.

Guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, a declarat că reformele structurale ale actualului premier au oprit declinul încrederii pieţelor financiare în statul italian. Şeful băncii centrale a adăugat că ţintele bugetar trebuie respectate, iar reformele implementate.

Reformele vor avea, însă, impact doar pe termen mediu, a avertizat Visco, în timp ce executivul pregăteşte noi măsuri de austeritate pentru a finanţa o datorie publică de circa 2.000 de miliarde de euro, sau 126% din PIB, al doilea nivel de îndatorare din zona euro după Grecia.

"Există riscul unui cerc vicios de creştere redusă şi declin al economiilor, nesiguranţă a populaţiei şi evoluţie slabă a economiei", a spus el.

Italia a intrat din nou în recesiune în a doua jumătate a anului trecut, iar guvernul estimează o contracţie de 2,4% în acest an şi de 0,2% anul următor. Potrivit ultimelor date, rata şomajului a ajuns la 10,8% în septembrie, cel mai ridicat nivel începând cu 1999. În august, şomajul a fost de 10,6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici