- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banca Mării Negre vrea să finanţeze 15 proiecte din România, în sumă de 200 mil. euro, până în 2014
Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre vrea să finanţeze, în următorii patru ani, până la 15 proiecte în România, în valoare de maxim 200 de milioane de euro, potrivit noii strategii a instituţiei, care va fi aprobată de Consiliul Directorilor până la finele lunii aprilie.
"În fiecare an vrem să identificăm proiecte noi în valoare de 40-50 de milioane de euro pentru România, ceea ce ar înseamna finanţări de până la 200 de milioane de euro până în 2014. În prezent banca negociază finanţarea a opt proiecte, în valoare de 70-80 de milioane de euro, sumă care poate fi mai mică sau mai mare la finalul discuţiilor", a declarat, marţi, preşedintele băncii, Andrey Kondakov.
Instituţia are în portofoliul activ 105 proiecte, în valoare de 1,1 miliarde de euro, iar anul trecut a realizat un câştig net de 12 milioane de euro, în contextul în care a fost profitabilă în fiecare an din 2005.
Preşedintele Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN) a vorbit despre faptul că unele companii au avut nevoie de restructurarea finanţărilor contractate de la bancă, dar a menţionat că printre acestea nu se afla niciun proiect din România.
Totodată, el a precizat că banca are o singură finanţare neperformantă, care nu a fost cauzată de criză întrucât datează din 2005.
BCDMN a finanţat 22 de proiecte în România, în valoare de 220 de milioane de euro, dar în prezent mai sunt active doar şase proiecte, în sumă de 94 milioane de euro.
"Banca a aprobat proiecte pentru România în valoare de 220 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 10% din portofoliul total. Puteţi spune că nu este prea mult, dar eu aş spune că nu este nici puţin. Ne-am confruntat cu reducerea competitivităţii după ce România a intrat în UE întrucât companiile locale au avut acces la finanţare mult mai ieftină, cu care nu ne putem compara", a spus Kondakov.
El a arătat că pentru acordarea de finanţare ieftină, BCDMN ar trebui să aibă state donatoare, dar acesta nu este cazul întrucât fiecare din cele 11 ţări acţionari încearcă să-şi recupereze partea de finanţare.
"Niciunul dintre statele care au acţiuni nu este pregătit să se comporte ca un donator. Apoi, niciunul nu are rating ridicat acordat de agenţiile internaţionale. Plătim pentru riscul unora dintre acţionari, cum ar fi Grecia. Totuşi, chiar şi cu această competivitate redusă putem găsi şi finanţa proiecte în România", a spus Kondakov.
El a arătat banca se pregăteşte să lanseze o nouă emisiune mare de obligaţiuni, în valoare de 500 de milioane de dolari.
"Ultima emisiune importantă de obligaţiuni a fost lansată în mai 2009, iar preţul a fost egal cu Libor plus 4,75 puncte procentuale. Privind retrospectiv şi la preţurile actuale este un preţ mare, dar la momentul acela părea destul de rezonabil. Acum cotaţiile în cele mai bune cazuri sunt de două ori mai mici, deci atât de mult s-a îmbunătăţit situaţia băncii", a continuat Kondakov.
Totodată, Valentina Siclovan, vicepreşedinte pentru Trezorerie, Buget şi Managementul Riscului al BCDMN, a precizat că preţul finanţărilor acordate de BCDMN trebuie să acopere costul de finanţare al băncii, să includă o marjă minimă pentru acoperirea costurilor administrative şi două comisioane, dintre care unul negociabil, de până la 1%, şi celălalt pentru motivarea clienţilor să tragă fondurile puse la dispoziţie.
Exemple de proiecte finanţare în România sunt Transgaz (40 milioane de euro), Petrom (peste 30 milioane de euro), Turceni (20 milioane de euro), Erdemir (18 milioane euro), Rompetrol (13 milioane de euro), Telemobil (12 milioane de euro), Terapia (11 milioane de euro), Banca Commercială Carpatica (10 milioane de euro).
În cazul companiei farmaceutice Terapia Cluj-Napoca, BCDMN a participat cu 11 milioane de euro la finanţarea unui proiect de 33 milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea facilităţilor de producţie, dar şi pentru întreţinerea acestora.
Siclovan a precizat că oficialii instituţiei sunt în prezent în procesul de a vizita toate ţările membre şi de a pregăti strategiile de ţară.
"România este a patra ţară vizitată şi am avut ieri (luni, n.r.) discuţii cu Ministerul Finanţelor, pentru că de acolo vine capitalul băncii, cu Banca Naţională ca să aflăm ce se întâmplă în cadrul acordului cu FMI, UE şi BM, am avut întâlniri cu Agenţia de Întreprinderi Mici şi Mijlocii să vedem cum putem să fim mai implicaţi în acest sector. Din păcate România nu a fost foarte prezentă în portofoliul băncii pentru că înainte de criza financiară companiile aveau alte opţiuni, costurile nu au fost atractive pentru clienţii români", a spus Siclovan.
Ea a precizat că în momentul de faţă banca negociază cu cinci companii şi trei bănci încheierea de parteneriate de finanţare, fiind vorba despre companii de leasing, producători din industrie şi bănci.
"S-a terminat contractul cu Carpatica şi suntem aici să identificăm noi bănci", a continuat oficialul BCDMN.
Pe de altă parte, preşedintele BCDMN a menţionat că economia României arată semne de îmbunătăţire graduală şi că perspectivele pe termen mediu arată şi mai bine, cu rate de creştere medii de 2,5-3,5% până în 2014.
România controlează 14% din Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre, fiind al patrulea mare acţionar al instituţiei, după Rusia, Turcia şi Grecia (cu câte o participaţie de 16,5%).
Banca acordă finanţări pentru proiecte, companii şi investiţii în capital, dar şi garanţii.
Creditele pe termen mediu şi lung date de BCDMN sunt în valoare de minim 4 milioane de euro şi de maxim 38 milioane de euro, dar pentru creditele suverane nu există limită maximă. Scandenţa împrumuturilor este în medie de 5-7 ani şi de 10-15 ani pentru cele suverane, existând şi posibilitatea unei perioade de granţie de până la 2 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Meciul este întrerupt. Jucătorii naţionalei Kosovo au părăsit terenul în minutele de prelungire
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:17
-
ieri, 22:59