- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banca Mondială a aprobat finanţarea modernizării sistemului de asistenţă socială din România, cu 500 mil. euro
Banca Mondială (BM) a aprobat vineri un proiect de 500 milioane euro pentru modernizarea sistemului de asistenţă socială din România, care are ca obiectiv reducerea costului fiscal şi sustenabilizarea programelor de acest tip şi focalizarea ajutoarelor către populaţia cea mai vulnerabilă.
Banca Mondială a aprobat finanţarea modernizării sistemului de asistenţă socială din România, cu 500 mil. euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Consiliul de Directori Executivi al Băncii Mondiale a aprobat proiectul de modernizare a sistemului de asistenţă socială, de 500 milioane euro. Prin acest proiect, Banca Mondială intră în parteneriat cu România pentru a susţine implementarea strategiei de reformă a asistenţei sociale adoptată de Guvern în martie 2010", se arată într-un comunicat transmis vineri dimineaţă de BM.
Obiectivul proiectului este de a îmbunătăţi performanţele sistemului de asistenţă socială prin consolidarea managementului, îmbunătăţirea echităţii şi eficienţei administrative şi reducerea erorilor şi fraudelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ciolacu: Luni e o zi bună să votăm guvernul format din PNL, USR, UDMR
-
„Va pierde o treime din teritoriul său”. Premierul slovac Fico afirmă că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
Proiectul se va concentra în principal pe programele guvernului care ţintesc familiile cu venituri mici şi grupurile sociale vulnerabile, precum persoanele cu dizabilităţi, părinţii singuri, familiile de romi şi săracii din mediul rural, care vor beneficia în urma unei mai bune focalizări în sistem, primind o pondere mai mare din ajutoarele sociale.
Ponderea fondurilor de asistenţă socială direcţionate către cei mai săraci 20% dintre locuitori este proiectată la 45% în 2014, de la 37,7% în 2009, notează BM în comunicat.
"Guvernul României a lansat un program ambiţios şi cuprinzător de reformă a asistenţei sociale. Banca Mondială consideră bine-venită oportunitatea de a colabora cu Guvernul la implementarea acestui program. Am proiectat împreună o abordare inovativă pentu a atinge aceste obiective, prin furnizarea de sprijin financiar odată ce fiecare dintre 20 de rezultate bine definite va fi obţinut în programul de reformă al Guvernului pentru această zonă cheie", a declarat în comunicat Peter Harrold, country director pentru România în cadrul BM.
Instituţia financiară notează că costul fiscal al asistenţei sociale a crescut, în perioada 2005-2010, de la 1,5% din PIB la 2,9% din PIB.
"Implementarea strategiei de reformă a asistenţei sociale va aduce costul fiscal al programelor în linie cu nivelul din alte noi state membre UE şi va contribui la sustenabilitatea fiscală a cheltuielilor de protecţie socială. Economiile vor susţine obiectivele de creştere şi convergenţă prin eliberarea de resurse din programele de asistenţă socială care nu îşi atingeau scopurile declarate şi transferarea acestor resurse pentru o mai bună ţintire a persoanelor nevoiaşe", se spune în comunicatul BM.
Astfel, costurile administrative şi private asociate cu sistemul de asistenţă socială vor scădea cu 15% din valoarea de bază.
BM anticipează că proiectul va avea un impact pozitiv asupra pieţei forţei de muncă.
"România are un număr mare de adulţi apţi de muncă pe asistenţă socială, care nu sunt în angajare, educare, training sau au dizabilităţi, număr estimat la 1,8 milioane. Aceştia reprezintă 22% din beneficiarii de asistenţă socială din rândul populaţiei active. Măsurile de asistenţă socială planificate vor oferi stimulente mai puternice pentru muncă pentru unii adulţi din acest grup, prin reducerea ratei marginale de taxare pe câştiguri pentru beneficiul de creştere a copilului, reducerea duratei de acordare a ajutorului de creştere a copilului la un an pentru cei cu venituri ridicate şi creşterea bonusului de revenire la muncă, prin eliminarea persoanelor cu «false» dizabilităţi care ar putea lucra dar trăiesc din ajutoare şi prin introducerea de cerinţe mai solide de muncă şi activare în cazul programului venitului minim garantat", se arată în comunicat.
Proiectul de 500 milioane euro aprobat vineri de BM este un împrumut de investiţii pe trei ani, care susţine programul de asistenţă socială al Guvernului, estimat la 5,5 miliarde euro, conchide BM.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO