Banca Mondială: A venit sfârşitul unei ere?/ În Europa de Est se afirmă un nou lider al creşterii economice

Banca Mondială se întreabă dacă nu cumva „a venit sfârşitul unei ere“. Tensiuni comerciale, încetinirea activităţii eco­nomice, reducerea schimburilor co­mer­ciale, scumpirea creditelor: ingre­dientele nu lipsesc pentru încă o serie de avertis­mente şi înrăutăţiri ale progno­zelor economice pentru întreaga lume.

Urmărește
11238 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: A venit sfârşitul unei ere?/ În Europa de Est se afirmă un nou lider al creşterii economice

Banca Mondială: „A venit sfârşitul unei ere“?“/ În Europa de Est se afirmă un nou lider al creşterii economice

Pentru cele mai multe economii de pe glob, acest final de eră ar însemna sfârşitul unei perioade prelungite de creştere accelerată. Europa de Est, unde ţări precum România au bătut recorduri de creştere, nu face excepţie. Campionii regionali de acum un an au obosit. Însă în regiune o cursă interesantă, impresionantă chiar şi pentru Banca Mondială, o are Polonia.

„Chiar şi când decidenţii politici şi ajutoarele lor caută să menţină şi să accelereze ritmul de creştere într-o perioadă în care energia se epuizează, ei nu pot lua ca pe un dat ceva ce a jucat un rol important în stimularea activităţii în ultimii ani: o lungă perioadă cu inflaţie redusă şi stabilă“, se arată în cea mai recentă analiză a Băncii Mondiale asupra economiei mondiale, intitulată „Cerul se întunecă“. Instituţia financiară cu sediul la Washington a remarcat că  războiul comercial dintre marile economii ale lumii şi creşterea tarifelor de import au început deja să facă victime în lumea emergentă, unde revenirea economică stagnează în contextul contracţiei comerţului şi al înăspririi condiţiilor de finanţare. BM avertizează şi asupra creşterii datoriilor economiilor în curs de dezvoltare.

Citeşte continuarea articolului în ZF

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici