Banca Mondială: Cea mai severă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial

Economia globală se întreaptă către cea mai severă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar activitatea comercială ar putea înregistra cel mai puternic declin din ultimii 80 de ani, se arată îmtr-un comunicat al Băncii Mondiale.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: Cea mai severă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial

Banca Mondială: Cea mai severă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totodată, instituţia anticipează declinul producţiei industriale globale cu 15% la mijlocul acestui an faţă de perioada similară din 2008.

Potrivit unui studiu BM publicat la finele săptămânii trecute, cele mai afectate state emergente au fost, până în prezent, în contextul crizei globale, economiile din Europa de Est şi Asia Centrală, din cauza dependenţei de finanţare externă.

Astfel, creşterea economică globală se va plasa cu cinci puncte procentuale sub potenţialul economiei lumii, potrivit BM.

Banca Mondială estimează că statele în curs de dezvoltare se vor confrunta în acest an cu un deficit de finanţare cuprins între 270 şi 700 miliarde dolari, avertizând, totodată, că nevoia de lichidităţi nu va putea fi acoperită în totalitate de instituţiile de credit internaţionale.

"Statele în curs de dezvoltare se vor confrunta în acest an cu un deficit de finanţare de 270-700 miliarde dolari, deoarece investitorii se vor retrage sau vor ocoli pieţele emergente. În plus, doar un sfert din statele cele mai vulnerabile dispun de resurse suficiente pentru a împiedica avansarea gradului de sărăcie", se mai arată în comunicatul BM.

Instituţiile financiare nu vor putea suplini acest deficit, care va afecta 129 de state, potrivit documentului citat.

Banca a indicat că preşedintele instituţiei, Robert Zoellick, face apel la un răspuns în timp real în faţa unei crize care se intensifică şi afectează cetăţenii statelor în curs de dezvoltare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici