- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banca Mondială include România printre ţările în dezvoltare care aplică cele mai ample măsuri de restructurare
Banca Mondială (BM) a inclus România, alături de alte cinci ţări, în categoria economiilor în dezvoltare din Europa şi Asia Centrală care aplică cele mai ample măsuri de restructurare, potrivit raportului Global Economic Prospects 2011.
Banca Mondială include România printre ţările în dezvoltare care aplică cele mai ample măsuri de restructurare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Alături de România se află Bulgaria, Kazahstan, Lituania, Rusia şi Ucraina.
Alte ţări din regiune care trec printr-un proces de restructurare semnificativă sunt Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Kârgâză, Lituania, Republica Moldovă, Macedonia şi Uzbekistan.
Banca Mondială anticipează că România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,5%, urmată de un avans de 4,4% în 2012, estimările fiind în concordanţă cu cele ale Fondului Monetar Internaţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Câciu: Nu avem downgrade de rating, Fitch a schimbat însă perspectiva, de la „stabilă" la „negativă"
-
Procurorul general cere înăsprirea legislaţiei care îi incriminează pe cei cu discurs instigator la violenţă şi ură
-
România este a 11-a cea mai strictă ţară în ceea ce priveşte amenzile rutiere
BM se aşteaptă pentru acest an la un deficit de cont curent de 6,4% din PIB, care se va amplifica uşor, la 6,5%, în 2012, după un nivel de 6,3% în 2010.
Revenirea la un nivel al activităţilor anterior crizei reprezintă o piatră de hotar importantă, dar mărimea decalajului între PIB-ul potenţial şi cel actual depinde de amploarea scăderii producţiei şi rata de creştere, notează instituţia financiară internaţională.
În economii cu ritm rapid de dezvoltare, precum China, cu o rată de creştere anuală a producţiei industriale de 14% în primii cinci ani ai deceniului trecut, revenirea la nivelul din 2008 implică un decalaj de 20% comparativ cu ceea ce s-ar fi întâmplat în absenţa crizei.
Estimări care iau în calcul pierderile totale din timpul crizei, nu doar cele din industrie, confirmă că diferenţele între potenţialul de producţie şi nivelul actual al acesteia au dispărut sau sunt pe cale să dispară la nivel mondial.
Astfel, în ţările cu venituri ridicate se menţine un decalaj al producţiei de 2%, dar în regiunile aflate în dezvoltare, cu excepţia Europei şi Asiei Centrale, este sub 1%.
Chiar şi în această regiune, capacităţile de producţie în exces sunt concentrate în şase state, respectiv România, Bulgaria, Kazahstan, Lituania, Rusia şi Ucraina. În restul regiunii decalajul este aproape de zero, se arată în raport.
În mod similar, deficitele de producţie sunt concentrate în ţările cu activităţi în exces în perioada de boom economic, inclusiv economii în tranziţie precum, Ungaria şi Cehia.
Un exemplu elocvent îl reprezintă ratele şomajului din Estonia, Grecia, Irlanda, Lituania, Ucraina şi Statele Unite, care depăşeau 8% la sfârşitul anului 2010, fiind de peste trei ori mai mari comparativ cu nivelurile anterioare crizei.
Pentru cele şase state din regiunea Europa şi Asia Centrală puternic afectate de criză, BM anticipează în ansamblu o creştere a PIB de 3,9% în acest an şi 4,1% în 2012, deficitul de producţie fiind de 4,2%.
Pentru ansamblul regiunii Europa şi Asia Centrală, BM anticipează încetinirea creşterii economice de la 4,7% la 4% în acest an, urmată de accelerarea la 4,2% în 2012.
Creşterea din Europa Centrală şi de Est este estimată la 2,1% şi 3,9% pentru 2011 şi 2012 şi va continua să fie limitată de măsurile de restructurare.
În această categorie au fost incluse România, alături de Albania, Bulgaria, Lituania şi Macedonia.
BM avertizează că o creştere a PIB sub aşteptări în zona euro reprezintă un risc pentru economiile din Europa Centrală şi de Est, având în vedere gradul ridicat de integrare, din punct de vedere comercial, financiar şi al pieţei muncii.
În plus, unele ţări din regiunea Europa şi Asia Centrală, de exemplu România şi Bulgaria, au o expunere la sistemele bancare ale unor state din zona euro cu datorii suverane mari, cum ar fi Grecia, unde redresarea este fragilă.
Până în prezent, extinderea reticenţei la riscuri din zona euro a fost limitată, dar pieţele de obligaţiuni din Europa şi Asia Centrală rămân vulnerabile la modificarea încrederii investitorilor.
La nivel mondial, BM anticipează o creştere economică de 3,3% în acest an şi 3,6% în 2012.
Pentru zona euro este anticipat un avans de 1,4%, respectiv 2%.
În cazul Statelor Unite, banca se aşteaptă la o creştere a PIB de 2,8%, urmată de un avans de 2,9% anul viitor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO