Banca Mondială lansează noua Strategie de Parteneriat cu România

Banca Mondială (BM) a lansat, joi, noua Strategie de Parteneriat cu România, documentul elaborat în urma unor consultări cu Guvernul stabilind condiţiile care vor sta la baza activităţii instituţiei financiare pe piaţa locală în perioada 2009-2013 şi sprijin pentru combaterea crizei.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială lansează noua Strategie de Parteneriat cu România

Banca Mondială lansează noua Strategie de Parteneriat cu România

"Având în vedere presiunea uriaşă exercitată de criza financiară globală asupra economiei şi societăţii din România, această strategie stabileşte modalităţile prin care Banca Mondială va sprijini eforturile pe care România le va face pentru a-şi restabili sursele de creştere durabilă şi echitabilă, astfel încât să iasă din criză pe poziţii mai puternice, reducând în acelaşi timp impactul imediat pe care criza îl are asupra celor săraci", se arată într-un comunicat al instituiei internaţionale.

Pe scurt, strategia discutată joi de Consiliul Directorilor BM va pune accent pe reformarea sectorului public, va încuraja creşterea şi competitivitatea şi va promova incluziunea socială.

"Noua Strategie de Parteneriat cu România, care constituie rezultatul unor consultări cu Guvernul, la nivel naţional, precum şi cu diverşi alţi parteneri de dezvoltare, implică o abordare bifocală de sprijinire a eforturilor pe care le întreprinde guvernul ca să gestioneze criza pe termen scurt, restabilindu-se sursele necesare pentru o creştere durabilă şi cuprinzătoare, care să fie consecventă cu priorităţile pe termen scurt de convergenţă către UE", a declarat în comunicat directorul BM în România, Benoit Blarel.

Reforma sectorului public are drept scop reducerea vulnerabilităţilor fiscale, modernizarea şi îmbunătăţirea performanţelor administraţiei publice în furnizarea serviciilor publice-cheie, valorificarea eficientă a resurselor publice şi satisfacerea nevoilor populaţiei din România, în special ale categoriilor sărace şi vulnerabile.

Pentru susţinerea creşterii şi competitivităţii, strategia va contribui rapid şi la stabilirea unor măsuri de gestionare a crizei în sectorul financiar. Astfel, BM va putea oferi sprijin pentru reluarea procesului de creştere, prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, prin creşterea gradului de calificare a forţei de muncă, prin îmbunătăţirea reţelelor de infrastructură şi prin eficientizarea agriculturii.

"În sfârşit, strategia are şi obiectivul de a-i proteja pe cei săraci împotriva efectelor adverse ale crizei şi de a promova incluziunea sociale şi dezvoltarea regională", se precizează în comunicat.

BM spune că Guvernul României a adoptat rapid măsuri fiscale, de natură să reducă impactul crizei, să mobilizeze un pachet financiar internaţional susţinut în principal de FMI, UE şi Banca Mondială, precum şi să reia aplicarea agendei reformei structurale.

În acelaşi timp, strategia se întemeiază şi pe valoarea adăugată semnificativă pe care o poate aduce Banca Mondială agendei de politici a României, în special prin elaborarea şi punerea în aplicare a reformelor structurale.

În perioada 1991-2008, Banca Mondială a finanţat 54 de proiecte în România, însumând un angajament de aproximativ 5,5 miliarde dolari. Portofoliul instituţiei finanţat pentru România implică în prezent 15 proiecte active, precum şi diverse activităţi analitice şi de consultanţă, care nu includ împrumuturi, de asemenea în desfăşurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici