- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banca Mondială: Pagubele din Japonia ar putea ajunge la 235 miliarde dolari, 4% din PIB-ul nipon
Seismul puternic şi valurile tsunami care au lovit recent Japonia ar putea costa economia niponă între 122 şi 235 miliarde dolari, respectiv între 2,5% şi 4% din PIB, însă eforturile de reconstrucţie, care ar putea dura până la cinci ani, vor stimula relansarea economică, apreciază Banca Mondială.
Banca Mondială: Pagubele din Japonia ar putea ajunge la 235 miliarde dolari, 4% din PIB-ul nipon (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Dacă se au în vedere experienţele trecute, creşterea reală a PIB va fi afectată la mijlocul acestui an", se menţionează în cel mai recent raport al Băncii Mondiale (BM) referitor la economiile statelor din Asia de Est şi Pacific.
Creşterea economică îşi va reveni, însă, în trimestrele următoare, când se vor intensifica eforturile de reconstrucţie, care ar putea dura cinci ani, adaugă BM.
PIB-ul nipon a scăzut cu 1,3% în ultimele trei luni ale anului trecut, în ritm anualizat, după o perioadă de creştere susţinută în urma ieşirii din recesiunea din 2008-2009. Înainte de cutremur, analiştii anticipau că economia va reîncepe să crească în primul trimestru al acestui an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
De la începutul săptămânii trecute, Japonia încearcă să evite o catastrofă nucleară, care are la bază centrala de la Fukushima, avariată în urma seismului.
Seria de dezastre a dus la scăderea cu 10,22% a bursei de la Tokyo şi la aprecierea monedei nipone, evoluţie care afectează veniturile exportatorilor.
BM estimează că situaţia din Japonia ar putea afecta, deopotrivă, şi alte state din Asia.
"Pe termen scurt, impactul va fi mai mare în domeniul comerţului şi finanţelor", a afirmat un analist al instituţiei financiare internaţionale.
Seismul din 1995, care a lovit în principal oraşul Kobe, a avut ca efect încetinirea comerţului nipon timp de mai multe semestre. După aproape un an, importurile şi-au revenit la normal, iar exporturile au ajuns la 85% din nivelul anterior seismului.
"De această dată, însă, perturbările aduse reţelelor de producţie, în special în sectorul agricol şi al electronicelor, ar putea face probleme şi după un an", subliniază banca.
Mari exportatori niponi, precum Toyota şi Sony, au suspendat activitatea mai multor uzine în urma seismului. În aceste condiţii, şi producţia unor grupuri străine, care depind de importurile din Japonia, ar putea fi afectată.
Preţul anumitor piese electronice a crescut cu până la 20%, potrivit BM.
Separat, agenţia de evaluare financiară Moody's avertizează că economia niponă ar putea scădea în urma cutremurului, dar asigură că guvernul are mijloacele financiare necesare gestionării dezastrului, care ar putea costa de două ori mai mult decât cutremurul din 1995, potrivit Reuters.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO