Banca Mondială va concentra parteneriatul cu România 2018-2023 pe consolidarea şi depolitizarea administraţiei

Biroul de la Bucureşti al Băncii Mondiale (BM) a prezentat vineri noul Cadru de Parteneriat de Ţară cu România pentru perioada 2018-2023, document din care reiese că priorităţile urmărite vor fi consolidarea instituţiilor, depolitizarea administraţiei şi managementul investiţiilor publice.

Urmărește
175 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială va concentra parteneriatul cu România 2018-2023 pe consolidarea şi depolitizarea administraţiei

Banca Mondială va concentra parteneriatul cu România 2018-2023 pe consolidarea şi depolitizarea administraţiei

Potrivit BM, obiectivele de parteneriat cu România includ, între altele, asigurarea egalităţii de şanse pentru toţi cetăţenii, îmbunătăţirea tranziţiei către o educaţie terţiară pentru persoanele sărace şi vulnerabile, catalizarea creşterii şi competitivităţii sectorului privat, ca şi dezvoltarea capacităţii de implementare a proiectelor de infrastructură în transport, creşterea capacităţii administraţiilor locale de atragere a investiţiilor private, accelerarea dezvoltării pieţei de capital şi sporirea accesului la finanţare.

O analiză a economiei româneşti, prezentată ca argument pentru Cadrul de Parteneriat, semnalează „decalaje mari în ceea ce priveşte infrastructura, care generează constrângeri pentru investiţiile în şi productivitatea industriei de fabricaţie, agriculturii şi turismului”. De asemenea, „veniturile medii converg către cele din restul UE, însă în întreaga ţară există comunităţi care nu au acces la servicii de bază”.

În consecinţă, BM îşi proune să acorde asistenţă tehnică României în perioada 2018-2023 - ca şi în perioadele anterioare - pentru:
- creşterea eficacităţii şi eficienţei instituţiilor ce oferă servicii publice
- sporirea transparenţei şi a accesului la informaţii
- elaborarea unui cadru de management al investiţiilor publice, pentru fondurile de la bugetul de stat şi cele UE
- depolitizarea administraţiei publice.

„România are o creştere economică puternică, dar nu toată lumea beneficiază de pe urma acestor creşteri. Credem că motivul pentru care discrepanţele sociale - mai ales cele regionale - persistă este legat de slăbiciunile cadrului instituţional, de faptul că sectorul public nu poate implementa politici cu care să le ofere oportunităţi tuturor locuitorilor”, a declarat Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, la conferinţa de prezentare a Cadrului de Parteneriat organizată de instituţie. Oficialul a menţionat că noua strategie a fost pregătită în urma unor consultări cu Guvernul de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici