Banca Mondială va pune la dispoziţia ţărilor emergente afectate de criza din zona euro 27 miliarde dolari

Banca Mondială (BM) va pune la dispoziţia ţărilor emergente din Europa şi Asia Centrală (ECA) afectate de criza din zona euro 27 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, pentru susţinerea reformelor structurale, a sectoarelor bancare şi a programelor sociale.

Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială va pune la dispoziţia ţărilor emergente afectate de criza din zona euro 27 miliarde dolari

Banca Mondială va pune la dispoziţia ţărilor emergente afectate de criza din zona euro 27 miliarde dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Efectele crizei din zona euro asupra celor mai mari economii din Europa Occidentală atrag cea mai mare parte a atenţiei, dar criza afectează şi oamenii din ţările emergente din estul continentului, în special din cele mai sărace state din Europa Centrală şi de Est. Banca Mondială extinde fondurile aflate la dispoziţia regiunii, astfel încât aceste ţări se pot folosi de aceste resurse pentru a rezista crizei", a declarat miercuri, într-un comunicat, preşedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Criza datoriilor din zona euro afectează regiunea ECA prin intermediul a trei canale, financiar, comercial şi cel al remiterilor, iar importanţa fiecăruia depinde de caracteristicile fiecărei ţări.

"Din cauza legăturilor strânse cu zona euro, statele din Europa Centrală şi Sud-Estul Europei este probabil să se confrunte cu o încetinire a activităţilor economice în 2012", a declarat Philippe Le Houerou, vicepreşedinte al BM pentru regiunea ECA.

Le Houerou a arătat că asistenţa suplimentară din partea Băncii Mondiale va ajuta ţările din regiune să menţină un cadru macroeconomic solid, să aplice reformele structurale necesare, să asigure fluxul de creditare pentru firmele mici şi mijlocii, să protejeze categoriile cele mai vulnerabile ale populaţiei şi să creeze programe sociale ţintite.

Reacţia Băncii Mondiale faţă de problemele regiunii ECA se va concentra pe reformele structurale şi sprijinul acordat sectorului privat, în vederea menţinerii investiţiilor, veniturilor şi a creşterii locurilor de muncă.

BM va acorda consultanţă şi sprijin financiar ţărilor cu sisteme bancare vulnerabile şi va susţine protejarea categoriilor vulnerabile prin consolidarea programelor de protecţie socială.

Banca Mondială, prin intermediul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi Asociaţia pentru Dezvoltare Internaţională (IDA), poate creşte împrumuturile acordate în regiunea ECA la 16 miliarde de dolari, respectiv cu 4 miliarde de dolari mai mult faţă de intervalul similar încheiat anul trecut.

Această creştere va fi legată de reformele pe termen mediu pentru îmbunătăţirea competitivităţii, susţinerea eforturilor de consolidare fiscală sustenabilă, a măsurilor urgente pentru evitarea unor crize bancare şi a reformelor destinate programelor sociale.

Programul de investiţii şi consultanţă al Corporaţiei pentru Finanţe Internaţionale (International Finance Corporation-IFC) ar putea atinge angajamente de 10 miliarde de dolari, în 2012-2013, care vor include creşterea investiţiilor proprii ale IFC cu aproape 2 miliarde de dolari faţă de nivelul actual.

Reacţia IFC este determinată de importanţa unor bănci sistemice din regiunea ECA şi va include finanţare pe termen scurt pentru rezolvarea unor probleme imediate de lichidităţi, investiţii în acţiuni pentru a acoperi deficitele de capital, finanţarea firmelor mici şi mijlocii şi susţinerea clienţilor din economia reală.

De asemenea, Agenţia de Garantare a Investiţiilor multilaterale (MIGA) a BM ajută băncile să menţină finanţarea subsidiarelor din ECA şi intenţionează să îşi crească expunerea în regiune cu 1 miliard de dolari, în următorii doi ani, pentru a susţine creşterea economică.

În paralel, Banca Mondială colaborează cu bănci de dezvoltare pentru a încuraja băncile europene occidentale să rămână în Europa de Est şi să nu îşi reducă expunerea în regiune.

Reprezentanţi ai BM şi ai altor instituţii internaţionale precum FMI şi BERD, împreună cu autorităţi naţionale şi ale UE participante la "Iniţiativa de la Viena" s-au întâlnit pe 16 ianuarie pentru a îmbunătăţi coordonarea politicilor naţionale care pot avea impact asupra economiilor europene emergente. Participanţii au convenit să încerce să încheie o a doua Iniţiativă de la Viena, modelată în linii mari pe cea din 2009.

La întâlnire s-a stabilit ca instituţiile internaţionale să evalueze impactul planurilor de recapitalizare a băncilor asupra ţărilor în care sunt prezente, pentru a identifica riscurile sistemice şi a acorda consultanţă.

În primăvara lui 2009, guvernele şi băncile centrale din regiune, autorităţile UE, alături de FMI, BM, BERD, Banca Europeană pentru Investiţii şi alte instituţii relevante, au convenit cu cele mai mari grupuri financiare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit, să nu îşi reducă expunerea pe pieţele emergente în contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009.

Angajamentul din 2009 a expirat în aprilie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici