Banca Transilvania: Leul românesc este cea mai performantă valută din regiune în perioada recentă

Leul românesc s-a dovedit a fi cea mai performantă valută din regiune în perioada recentă, scrie într-o analiză dr. Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Urmărește
19701 afișări
Imaginea articolului Banca Transilvania: Leul românesc este cea mai performantă valută din regiune în perioada recentă

În a doua lună a anului curent s-a intensificat semnificaativ percepţia de risc pe pieţele financiare internaţionale, în contextul evenimentelor din Ucraina, aspect evidenţiat de scăderile semnificative ale indicilor bursieri, creşterea costurilor de finanţare şi aprecierea cursului dolarului american.

În acest context, se evidenţiază retrageri punctuale de fluxuri de capital din ţările Europei Centrale şi de Est, aflate în proximitatea teatrului de operaţiuni militare şi la intersecţia dintre Uniunea Europeană/NATO şi Rusia.

Astfel, s-au acumulat presiuni de depreciere pentru monedele din regiune, dar cu menţiunea că se evidenţiază stabilitatea cursului leului românesc, cu toate că România se confruntă cu persistenţa deficitelor gemene.

De la debutul conflictului din Ucraina cursul EUR/RON a crescut cu doar 0,1%, în timp ce cursul EUR/HUF s-a apreciat cu 7,3% între 23 februarie şi 8 martie iar cursul EUR/PLN a crescut cu 6,8% în perioada 23 februarie – 8 martie. Nu în ultimul rând, EUR/CZK s-a apreciat cu 3,5% în intervalul 23 februarie – 8 martie.

Între final de ianuarie şi sfârşitul lunii februarie cursul EUR/RON s-a consolidat, performanţă mai bună a monedei naţionale raportat la dinamica valutelor din regiune: EUR/PLN, EUR/CZK şi EUR/HUF s-au apreciat cu 2,6%, 3,4%, respectiv 4,5%.

În ceea ce priveşte valorile medii lunare se evidenţiază consolidarea EUR/PLN şi EUR/RON în februarie comparativ cu ianuarie.

Pe de altă parte, cursurile medii lunare EUR/CZK şi EUR/HUF s-au depreciat cu ritmuri lunare de 0,1%, respectiv 0,3% în februarie, conform datelor Bloomberg.

În dinamică an/an cursurile medii lunare EUR/PLN şi EUR/RON s-au apreciat cu 1,3%, respectiv 1,4%.

La polul opus, cursurile medii lunare EUR/HUF şi EUR/CZK s-au depreciat cu ritmuri anuale de 0,2%, respectiv 5,5% în februarie.

Cele mai recente previziuni macroeconomice BT indică perspectiva creşterii cursului mediu anual EUR/RON de la 4,92 în 2021 la 5,00 în 2022, 5,05 în 2023, respectiv 5,08 în 2024.

Pe de altă parte, prognozele Bloomberg indică niveluri pentru cursul EUR/PLN de 4,61 în 2022, 4,52 în 2023, respectiv 4,46 în 2024.

Pentru cursul EUR/CZK previziunile Bloomberg exprimă niveluri de 25,19 în 2022, 25,48 în 2023, respectiv 25,91 în 2024.

Nu în ultimul rând, în scenariul Bloomberg cursul EUR/HUF ar putea înregistra niveluri de 366,85 în 2022, 364,62 în 2023, respectiv 346,80 în 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici