- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.09.2010, 12:45)
- Vlad Popescu , Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bancherii centrali "de modă veche" din Europa de Est nu vor umbla la dobânzi în acest an
Bancherii centrali est-europeni care încearcă să-şi convingă colegii să crească dobânzile de politică monetară nu vor avea succes în acest demers până în 2011, deoarece revenirea economiei mondiale întârzie, iar inflaţia rămâne sub control, potrivit unei analize Bloomberg.
Urmărește
23 afișări
Bancherii centrali "de modă veche" din Europa de Est nu vor umbla la dobânzi în acest an (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Consiliul de politică monetară al Poloniei, care se reuneşte în această săptămână, nu va creşte dobânzile până în 2011, anticipează şase dintre cei nouă economişti intervievaţi de Bloomberg News. Opt dintre aceştia nu se aşteaptă ca banca centrală a Ungariei, al cărei consiliu se întâlneşte luni, să umble la dobânzi în acest an.
Totodată, toţi analiştii contactaţi de agenţia internaţională de ştiri consideră că nici Cehia nu va opera vreo schimbare până anul viitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
"Au citit economia de modă veche, care spune că dacă ţii dobânzile jos creezi baloane speculative. Dar nu suntem într-o situaţie de «boom». Suntem încă în timpul unui «bust»", a declarat analistul şef al Danske Bank, Lars Christensen, referindu-se la bancherii centrali.
Băncile centrale din Europa de Est caută semnale care să le indice când trebuie ridicate dobânzile, aflate la minime istorice, pe măsură ce economiile se străduiesc să iasă din cea mai grea recesiune de la căderea comunismului.
Deşi este evident că cei care vor creşterea dobânzilor vor reuşi în final să-şi impună punctul de vedere, primul pas în această direcţie este semnificativ întârziat de creşterea economică leneşă la nivel mondial, de absenţa presiunilor inflaţioniste şi de dobânzile foarte scăzute din statele dezvoltate.
Cehia practică o dobândă pentru operaţiuni repo la două săptămâni de doar 0,75%, în timp ce, în Polonia, rata de referinţă este la 3,5%. Dobânda de politică moentară din Ungaria stagnează din aprilie la minimul istoric de 5,25%.
În acelaşi timp, inflaţia se menţine la niveluri scăzute în cele trei state, la 3,6% în Ungaria, 1,9% în Polonia, respectiv 1,5% în Cehia, potrivit datelor Eurostat pe luna august.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe