Bancherii centrali "de modă veche" din Europa de Est nu vor umbla la dobânzi în acest an

Bancherii centrali est-europeni care încearcă să-şi convingă colegii să crească dobânzile de politică monetară nu vor avea succes în acest demers până în 2011, deoarece revenirea economiei mondiale întârzie, iar inflaţia rămâne sub control, potrivit unei analize Bloomberg.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Bancherii centrali "de modă veche" din Europa de Est nu vor umbla la dobânzi în acest an

Bancherii centrali "de modă veche" din Europa de Est nu vor umbla la dobânzi în acest an (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Consiliul de politică monetară al Poloniei, care se reuneşte în această săptămână, nu va creşte dobânzile până în 2011, anticipează şase dintre cei nouă economişti intervievaţi de Bloomberg News. Opt dintre aceştia nu se aşteaptă ca banca centrală a Ungariei, al cărei consiliu se întâlneşte luni, să umble la dobânzi în acest an.

Totodată, toţi analiştii contactaţi de agenţia internaţională de ştiri consideră că nici Cehia nu va opera vreo schimbare până anul viitor.

"Au citit economia de modă veche, care spune că dacă ţii dobânzile jos creezi baloane speculative. Dar nu suntem într-o situaţie de «boom». Suntem încă în timpul unui «bust»", a declarat analistul şef al Danske Bank, Lars Christensen, referindu-se la bancherii centrali.

Băncile centrale din Europa de Est caută semnale care să le indice când trebuie ridicate dobânzile, aflate la minime istorice, pe măsură ce economiile se străduiesc să iasă din cea mai grea recesiune de la căderea comunismului.

Deşi este evident că cei care vor creşterea dobânzilor vor reuşi în final să-şi impună punctul de vedere, primul pas în această direcţie este semnificativ întârziat de creşterea economică leneşă la nivel mondial, de absenţa presiunilor inflaţioniste şi de dobânzile foarte scăzute din statele dezvoltate.

Cehia practică o dobândă pentru operaţiuni repo la două săptămâni de doar 0,75%, în timp ce, în Polonia, rata de referinţă este la 3,5%. Dobânda de politică moentară din Ungaria stagnează din aprilie la minimul istoric de 5,25%.

În acelaşi timp, inflaţia se menţine la niveluri scăzute în cele trei state, la 3,6% în Ungaria, 1,9% în Polonia, respectiv 1,5% în Cehia, potrivit datelor Eurostat pe luna august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici