Bănci din România, printre victimele hackerilor care au furat aproape un miliard de dolari de la mai multe instituţii financiare

Bănci din România se numără printre cele vizate de o grupare de hackeri vorbitori de limba rusă, care a reuşit să fure, începând din 2013, zeci de milioane de dolari din bănci din întreaga lume, relatează Wall Street Journal, în ediţia electronică.

Urmărește
623 afișări
Imaginea articolului Bănci din România, printre victimele hackerilor care au furat aproape un miliard de dolari de la mai multe instituţii financiare

Bănci din România, printre victimele hackerilor care au furat aproape un miliard de dolari de la mai multe instituţii financiare (Imagine: Shutterstock)

Grupul de hackeri, numit "Carbanak" de specialiştii de la Kaspersky Lab, o companie de securitate informatică din Rusia, este în continuare activ, iar membrii săi provin din Rusia, Ucraina şi alte state din Europa, precum şi din China.

Pentru moment nu este clar câte bănci au fost afectate sau care sunt acestea. Potrivit mai multor publicaţii, printre ţările afectate s-ar afla Rusia, Statele Unite, Germania, China, Ucraina, Canada, Hong Kong, Taiwan, România, Franţa, Spania, Norvegia, India, Marea Britanie, Polonia, Pakistan, Nepal, Maroc, Islanda, Irlanda, Cehia, Elveţia, Brazilia, Bulgaria şi Austria.

Raportul oferă una dintre cele mai detaliate perspective asupra modului în care a evoluat crima organizată în epoca informatizării. Hackerii au realizat capturi video cu activitatea computerelor băncilor pentru a putea imita modul în care angajaţii pătrund în sistem. Ei au spart computerele care controlează ATM-urile şi au mutat fonduri dintr-un cont în altul, fără a fi remarcaţi.

Locul de unde au acţionat hackerii nu este clar. Unele servere au fost localizate în China, iar unele domenii de Interent apar ca fiind înregistrate de cetăţeni chinezi. Dar Kaspersky subliniază că astfel de indicii pot fi false, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

Majoritatea băncilor atacate par să fie din Rusia, potrivit raportului. Cercetătorii companiei au putut accesa trei dintre serverele hackerilor şi au găsit adresele IP ale unor aparente ţinte. Kaspersky a găsit 178 de astfel de adrese IP legate de Rusia pe servere şi 37 legate de Statele Unite.

Raportul susţine că o bancă a pierdut 7,3 milioane de dolari din fraude la ATM-uri, iar o alta a pierdut zece milioane de dolari prin exploatarea "platformei sale online". Kaspersky estimează pierderile cumulate la un miliard de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici