Băncile americane au un excedent record de fonduri, de 1.770 miliarde de dolari

Băncile americane au la dispoziţie un excedent record de fonduri, de 1.770 miliarde de dolari, rezultat din diferenţa dintre depozite şi împrumuturi care creşte în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, astfel că în acest an au dublat achiziţiile de titluri de Trezorerie.

Urmărește
282 afișări
Imaginea articolului Băncile americane au un excedent record de fonduri, de 1.770 miliarde de dolari

Băncile americane au un excedent record de fonduri, de 1.770 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Portofoliile de depozite ale băncilor au crescut cu 3,3%, la 8.880 miliarde de dolari, într-un interval de două luni încheiat pe 31 iulie, în timp ce creditele au avansat cu 0,7%, la 7.110 miliarde de dolari, potrivit datelor Rezervei Federale (Fed), relatează Bloomberg.

Diferenţa dintre depozitele şi creditele băncilor a crescut cu 15% de la sfârşitul lunii mai, cel mai rapid avans înregistrat într-o perioadă similară după iulie 2010.

Băncile au cumpărat în acest an titluri de Trezorerie şi alte obligaţiuni guvernamentale în valoare de 136,4 miliarde de dolari, sumă de peste două ori mai mare faţă de 62,6 miliarde de dolari la nivelul întregului an 2011, deţinerile totale ajungând la un record absolut de 1.840 miliarde de dolari.

Confruntate cu încetinirea creşterii economiei americane, cu un şomaj de peste 8% în ultimii trei ani şi cu obligativitatea de a deţine active de calitate într-o pondere mai mare, băncile acordă credite sub nivelul anterior recesiunii.

"Depozitele bancare continuă să aibă o creştere explozivă, iar băncile continuă în schimb să cumpere titluri de Trezorerie, în condiţiile în care creşterea economică şi inflaţia încetinesc, criza din Europa planează deasupra capetelor noastre, iar incertitudinile politice domnesc", a declarat Michael Mata, manager de fonduri la ING Investment Management Americas în Atlanta.

Deţinerile totale de titluri de Trezorerie ale băncilor americane a atins 500 de miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel după iunie 2011, chiar dacă diferenţa dintre nivelul dobânzilor şi inflaţie, pentru titlurile pe termen de 10 ani, este de numai 0,38%, faţă de 1,26% în deceniul precedent.

Pe de altă parte, cele mai mari cinci bănci americane au avut cel mai prost semestru din ultimii patru ani. JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley au obţinut în primul semestru venituri de 161 miliarde de dolari, în scădere cu 4,5% faţă de intervalul similar din 2011 şi cel mai redus nivel după 135 miliarde de dolari în 2008.

Băncile au atribuit declinul nivelului redus al dobânzilor şi evoluţiei negative a operaţiunilor de trading.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici