Băncile aşteaptă de la BNR reducerea dobânzii şi a rezervelor minime

Bancherii doresc ca banca centrală să decidă, în şedinţa de politică monetară de săptămâna viitoare, atât reducerea dobânzii de politică monetară, cât şi a rezervelor minime obligatorii, pentru a debloca activitatea de creditare, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Băncile aşteaptă de la BNR reducerea dobânzii şi a rezervelor minime

Băncile aşteaptă de la BNR reducerea dobânzii şi a rezervelor minime

"Fără dobânzi mai mici nu vom putea relansa activitatea. Aşteptăm cu toţii, de azi într-o săptămână, ca BNR să dea semnalul de reducere a dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii, pentru a crea lichiditate şi a readuce apetitul de a solicita credite de la bancă", a spus, joi, Gheţea.

La ultima şedinţă, din 6 ianuarie, Consiliul de Administraţie (CA) al Banca Naţională a României (BNR) a decis să menţină dobânda de politică monetară la 10,25% şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.

Ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor băncilor se plasează la 40% din resursele în valută şi 18% din sumele în lei atrase de instituţiile de credit.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 4 februarie 2009, când va fi analizat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Citeşte şi:

Băncile comerciale pot reeşalona şi restructura creditele clienţilor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici