- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile au afişat vineri dobânzi de până la 46%, însă pe piaţă ratele au urcat chiar la 80%
Băncile au afişat vineri dimineaţă dobânzi cuprinse între 10% şi 46,13% pentru depozitele cu scadenţa la o zi şi de 16,88-46,25% pentru cele la o săptămână, însă pe piaţa interbancară s-au realizat transferuri chiar şi la rate de 70-80%, pe fondul cererii foarte ridicate din partea străinilor.
Băncile au afişat vineri dobânzi de până la 46%, însă pe piaţă ratele au urcat chiar la 80% (Imagine: Mediafax Foto)
"Cererea foarte ridicată manifestată de străini pentru moneda naţională a determinat creşterea dobânzilor la niveluri extrem de ridicate. Jucătorii străini vor să împrumute lei pentru a-i vinde pe euro, speculând astfel o depreciere puternică a monedei naţionale", a declarat pentru MEDIAFAX economistul şef al ING Bank, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.
El a arătat că intervenţiile pe piaţă ale Băncii Naţionale ale României au determinat vânzarea de euro şi cumpărarea de lei, ceea ce a condus la o criză de lichiditate pe piaţa interbancară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Anumite bănci nu mai sunt în stare să ofere lichiditate, iar din acest motiv străinii au împrumutat lei chiar şi la dobânzi de 70-80%", a mai spus Chidesciuc.
Moneda naţională s-a apreciat în faţa euro în prima parte a zilei, iar cursul de schimb a coborât la 3,7425 lei/euro, în jurul orei 12:00, cu aproximativ trei bani sub nivelul de la deschidere, de 3,7740 lei/euro.
Economistul ING a explicat că în contextul economic actual, un nivel atât de scăzut al cursului de schimb nu este sustenabil.
Valoarea transferurilor realizate joi pe piaţa monetarǎ interbancarǎ a fost de 1,31 miliarde de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO