Băncile au apelat în mai pentru prima dată în acest an la credite pe o zi de la BNR
Băncile au luat în luna mai credite Lombard de la BNR pentru prima dată în acest an, în sumă de 1,86 miliarde lei, şi au realizat depozite la banca centrală de numai 1,65 miliarde lei, mult mai mici decât în primele patru luni, ceea ce indică diminuarea semnificativă a lichidităţii din piaţă.
Băncile au apelat în mai pentru prima dată în acest an la credite pe o zi de la BNR (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), băncile nu au mai apelat în primele patru luni la facilitatea permanentă de creditare, Lombard, în condiţiile în care instituţiile au făcut anul trecut împrumuturi overnight de la BNR în sumă de 154,24 miliarde lei, cu 73% mai mult decât valoarea cumulată contractată în 2008.
Totodată, în primele patru luni băncile au avut depozite overnight (scadente în ziua următoare) la BNR în sumă de 193,06 miliarde lei, în condiţiile în care plasamentele au cumulat 55,93 miliarde de lei pe întreg anul trecut.
Numai în luna aprilie băncile au realizat depozite la banca centrală de 80,06 miliarde de lei, ceea ce indică un excedent zilnic de lichiditate de aproximativ 3,8 miliarde lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
În luna mai valoarea totală a creditelor acordate băncilor prin Lombard sugerează un deficit de lichiditate mediu zilnic de 88.571 de lei. Totodată, sumele plasate de bănci arată un excedent zilnic de lichiditate de 78.714 lei.
Facilităţile permanente (de creditare şi de depozit) acordate instituţiilor de credit de către BNR sunt accesate la iniţiativa instituţiilor de credit. Băncile pot obţine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginală de credit şi pot plasa, la sfârşitul zilei, resursele excedentare la banca centrală.
Dobânzile la facilităţile permanente sunt stabilite într-un coridor simetric de 4 puncte procentuale faţă de rata dobânzii de politică monetară, ceea ce înseamnă pentru luna mai o rată de 10,25% pe an la credite şi de 2,25% pe an la depozite.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte