Băncile au făcut în ianuarie cele mai puţine verificări ale clienţilor potenţiali din ultimii 6 ani

Băncile au transmis în ianuarie cele mai puţine interogări din ultimii şase ani la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) de la BNR pentru a afla date despre clienţii proprii şi potenţiali, potrivit datelor publicate de banca centrală.

Urmărește
10 afișări

Astfel, instituţiile de credit au efectuat în ianuarie doar 72.832 de interogări la CRB pentru a cere informaţii despre potenţiali clienţi, nivel minim înregistrat după luna august 2004, când au fost operate 63.677 de cereri. Numărul interogărilor pentru debitori potenţiali a scăzut în ianuarie cu peste 11% faţă de prima lună a anului trecut şi cu aproape 13% comparativ cu decembrie 2010.

Numărul interogărilor bazei de date a CRB pentru debitorii proprii şi potenţiali s-a situat în ianuarie de 132.171 de operaţiuni, nivel minim raportat după ianuarie 2005. Verificările realizate de bănci în ianuarie pentru clienţii proprii şi potenţiali au fost cu 7,6% mai puţine decât în luna similară a anului trecut şi cu circa 10% sub nivelul înregistrat în decembrie 2010.

CRB reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea fiecărei persoane declarante (instituţie de credit sau instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul special) din România faţă de acei debitori care au beneficiat de credite şi/sau angajamente al căror nivel cumulat depăşeşte suma limită de raportare. Datele de la Centrala Riscurilor Bancare se referă la expunerea faţă de un singur debitor, egală sau mai mare de 20.000 de lei, şi reprezinta la jumătatea anului trecut 90,8% din valoarea creditelor acordate şi a angajamentelor asumate de către sistemul bancar.

În cazul persoanelor fizice, băncile pot solicita date despre clienţii proprii sau potenţiali şi de la Biroul de Credit.

Totalul sumelor restante a crescut în ianuarie cu 3,55% faţă de decembrie 2010 şi cu aproape 80% comparativ cu luna similară a anului trecut, la 15,56 miliarde de lei. Obligaţiile neachitate de peste 90 de zile reprezintă cea mai mare parte din sumele restante, însumând 12,77 miliarde de lei, în creştere cu 4,1% faţă de decembrie şi de 2,2 ori comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor CRB.

Ponderea sumelor restante în total sume datorate a urcat de la 3,86% în ianuarie 2010 la 6,33% la finele anului trecut şi la 6,62% în prima lună din 2011.

Creditele acordate şi angajamentele asumate de instituţiile de credit, de peste 20.000 de lei, totalizau în ianuarie 268,6 miliarde de lei, fiind acordate către 951.006 de debitori persoane fizice şi juridice.

Numărul debitorilor raportaţi de două sau mai multe persoane declarante a scăzut uşor faţă de finele anului trecut, de la 107.656 la 105.728 de persoane fizice şi juridice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici