Băncile au împrumutat de la BCE o sumă uriaşă, de aproape 500 miliarde de euro, pe trei ani
Băncile au împrumutat miercuri 489 miliarde euro de la BCE, prin prima ofertă de fonduri pe trei ani, iar accesarea de finanţare peste aşteptări creşte optimismul că se va putea evita o criză a creditelor.
Băncile au împrumutat de la BCE o sumă uriaşă, de aproape 500 miliarde de euro, pe trei ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
De asemenea, banii ar putea fi folosiţi pentru achiziţia de obligaţiuni italiene şi spaniole.
În total, 523 de bănci au împrumutat fonduri de la Banca Centrală Europeană (BCE), iar cererea finală a depăşit cu mult aşteptările de 310 miliarde de euro ale analiştilor consultaţi de Reuters.
Euro a urcat la maximul ultimei săptămâni faţă de dolar, în timp ce cotaţiile acţiunilor au crescut, după ce rezultatele peste aşteptări ale licitaţiei organizate de BCE au susţinut apetitul de risc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Împrumuturile pe trei ani reprezintă cea mai recentă încercare a BCE de a rezolva problemele din zona euro.
Banca europeană speră că finanţarea fără limite, foarte ieftină şi pe termen lung va avea o gamă largă de efecte benefice, între care consolidarea încrederii în bănci, reducerea pericolului unei crize a creditelor şi posibila achiziţie de către instituţiile financiare de obligaţiuni ale Spaniei şi Italiei.
În loc de o dobândă fixă, împrumuturile pe trei ani au fost oferite la media dobânzii BCE pentru următorii trei ani. În prezent, dobânda de politică monetară se află la nivelul minim record de 1%.
Pentru unele bănci, fondurile ar putea fi cu până la 3 puncte procentuale mai ieftine decât ar obţine pe piaţa financiară. În cadrul programului pe trei ani, băncile au putut refinanţa împrumuturi luate de la BCE în octombrie pe perioadă mai scurtă şi vor putea returna banii după numai un an dacă doresc.
Un alt factor care a susţinut cererea este dependenaţa ridicată a băncilor de fonduri de la BCE. În raportul de stabilitate financiară, publicat luni, BCE a avertizat că această dependenţă ar putea fi dificil de tratat.
Băncile din zona euro şi-au majorat de aproape patru ori împrumuturile de la BCE începând din iunie, la 150 miliarde de euro, în timp ce băncile din Spania şi Italia atrag fiecare peste 100 miliarde de euro.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a presat băncile să împrumute bani după anunţarea, în noiembrie, a planurilor privind lichidităţile pe trei ani. Draghi a avertizat, luni, asupra unei crize a creditelor, în timp ce la începutul anului următor presiunile pe piaţa obligaţiunilor ar putea ajunge la niveluri fără precedent.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO