Băncile au închis liniile de creditare pe piaţa interbancară
Băncile din România au închis expunerile pe celelalte instituţii din sistem, din cauza zvonurilor apărute în piaţă, dar lichiditatea a fost asigurată din alte surse, a declarat, miercuri, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
Băncile au închis liniile de creditare pe piaţa interbancară (Imagine: Mediafax Foto)
"Pe baza zvonurilor, băncile au început să-şi închidă unele altora limitele de expunere, un comportament neclar. Am avut o întâlnire cu Asociaţia Română a Băncilor şi le-am confirmat doar că nicio bancă nu are probleme, probabil că va mai dura o zi sau două şi după aceea o să caute ei să plaseze bani la băncile de care s-au ferit pe baza unor zvonuri", a spus Cinteză.
Guvernatorul BNR a declarat luni că pe piaţa monetară există o situaţie paradoxală, cu exces de lichiditate, deşi dobânzile sunt mult peste rata de politică monetară a BNR. Dobânda de politică monetară este 10,25% pe an, în timp ce dobânzile oferite de bănci sunt cu 4-6 puncte procentuale mai mari.
Cinteză a explicat că băncile mai mici au apelat imediat la resurse de la băncile-mamă, cea mai mare sumă adusă fiind de 50 de milioane de euro. Alte bănci au adus active eligibile de la banca-mamă şi au accesat credite Lombard.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Grindeanu, atac la Bolojan: La Bihor din 200 de persoane date afară 195 au câştigat în instanţă / Dacă faci doar pentru presă, ai reversul în câteva luni
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
"Bancherii şi-au exprimat dorinţa de a afla acele bănci care nu şi-au realizat rezerva şi au probleme de lichiditate, dar temerile lor sunt nejustificate", a precizat Cinteză.
Potrivit directorului BNR, nicio bancă din România nu are o lichiditate imediată mai mică de 28%. El a amintit şi de nivelul înalt al rezervelor minime, arătând că toate băncile din sistem au o situaţie solidă.
Pe de altă parte, Cinteză a confirmat că are discuţii permanente cu celelalte autorităţi de supraveghere, mai ales cu statele unde sunt bănci care deţin sucursale în România.
"Pot să vă spun că sunt chiar prieten cu şeful Supravegherii din Grecia şi discutăm foarte des", a adăugat Cinteză.
El a mai arătat că limitarea temporară a expunerilor pe piaţa interbancară a putut să demonstreze valabilitatea planurilor de rezervă privind asigurarea lichidităţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO