Băncile au redus marjele la lei în primul trimestru, dar le-au urcat uşor pe cele la euro

Băncile au redus marjele la lei în primul trimestru, în condiţiile în care scăderea dobânzilor medii la creditele în monedă naţională a fost mai mare decât diminuarea ratelor la depozite, şi au majorat nesemnificativ marjele practicate la euro, reiese din datele publicate de BNR.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Băncile au redus marjele la lei în primul trimestru, dar le-au urcat uşor pe cele la euro

Băncile au redus marjele la lei în primul trimestru, dar le-au urcat uşor pe cele la euro (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Diferenţa dintre dobânzile medii la creditele şi depozitele în lei aflate în sold a scăzut de la 7,15 puncte procentuale în decembrie la 6,93 puncte în martie, dar se menţine la un nivel aproape dublu comparativ cu luna similară din 2009.

De asemenea, marja la lei, calculată ca diferenţă între dobânzile medii la creditele şi depozitele noi, a coborât în primul trimestru de la 5,85 puncte la 5,28 puncte, fiind totuşi cu peste un punct procentual peste nivelul din luna martie 2009.

Dobânda medie pentru lei a coborât în primul trimestru rapid atât în cazul depozitelor, cât şi al creditelor, dar se observă o diminuare mult mai bruscă în cazul plasamentelor şi împrumuturilor noi.

Astfel, rata medie a dobânzii la lei a scăzut cu 1,4 puncte pentru plasamentele aflate în portofoliile băncilor, la 8,03%, şi cu aproape trei puncte procentuale pentru sumele noi depuse, la 7,25%. Totodată, dobânda medie la lei a coborât cu 1,62 puncte la creditele existente în sold şi cu 3,04 puncte pentru împrumuturile noi.

Se observă că diferenţa negativă dintre dobânda medie la creditele noi în lei şi cea practicată la împrumuturile existente în sold, care indică faptul că împrumuturile noi sunt mai ieftine decât cele aprobate deja, a crescut de la peste un punct procentual la finele anului trecut la 2,43 puncte în luna martie, fiind mai mică pentru firme decât în cazul populaţiei.

În ceea ce priveşte populaţia, dobânda anuală efectivă (DAE) medie la creditele pentru consum în lei s-a diminuat în primul trimestru cu 1,69 puncte comparativ cu decembrie 2009, la 20,27%, menţinându-se la un nivel mult mai ridicat decât DAE la împrumuturile pentru locuinţe, de 12,41%.

Per total, dobânda medie la împrumuturile noi în lei contractate de gospodării s-a diminuat în primele trei luni cu 2,38 puncte, la 14,2%.

Declinul dobânzii medii la creditele noi în lei a fost mult mai accelerat în cazul firmelor, respectiv de 3,28%. Astfel, dobânda medie la creditele noi în lei acordate firmelor a scăzut de la 15,4% în decembrie 2009 la 12,12% la sfârşitul primului trimestru din acest an.

Pe de altă parte, diferenţa dintre dobânzile medii la creditele şi depozitele în euro aflate în sold a crescut de la 3,46 puncte procentuale în decembrie 2009 la 3,58 puncte la finele primului trimestru. Marja la euro este de 2,6 ori mai mare decât cea practicată de bănci în luna martie a anului trecut, de 1,38 puncte procentuale.

Şi marja la produsele noi în valută, respectiv diferenţa dintre ratele medii la împrumuturile şi plasamentele noi în euro, a urcat uşor în primul trimestru, de la 3,04 puncte în decembrie 2009 la 3,12 puncte în luna martie.

Dobânzile la creditele şi depozitele în euro au înregistrat în ultimul an un trend descrescător, iar în prezent ratele la depozitele şi creditele populaţiei şi firmelor, atât existente în sold cât şi noi, se situează sub nivelul de la 1 ianuarie 2007, de când sunt datele disponibile.

Rata medie a dobânzii la depozitele în euro se situa în martie la 3% pentru plasamentele existente în sold şi la 2,77% în cazul sumelor noi plasate, uşor în scădere comparativ cu luna decembrie 2009.

Referitor la creditele în euro, dobânda medie a scăzut în primele trei luni cu 1,19 puncte pentru împrumuturile existente în sold, la 6,58%, şi cu 0,06 puncte în cazul finanţărilor nou acordate, la 5,89%.

Diferenţa dintre dobânda medie la creditele noi în euro şi cea practicată la împrumuturile existente în sold a scăzut de la 0,82 puncte procentual la finele anului trecut la 0,69 puncte în luna martie. În cazul firmelor, se observă că împrumuturile noi în euro erau în martie uşor mai scumpe decât creditele existente în sold.

Băncile au realizat în primul trimestru un profit cumulat de 100 de milioane de euro, jumătate din câştigul pe întegul an 2009, comparativ cu o pierdere de 50 de milioane de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici