Băncile au reluat scumpirea creditelor noi, majorând semnificativ dobânzile

Băncile au reluat în luna februarie scumpirea creditelor noi acordate populaţiei şi firmelor, majorând semnificativ dobânzile atât la lei, cât şi la euro, potrivit datelor publicate, miercuri, de Banca Naţională a României (BNR).

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Băncile au reluat scumpirea creditelor noi, majorând semnificativ dobânzile

Băncile au reluat scumpirea creditelor noi, majorând semnificativ dobânzile (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Astfel, dobânda la creditele noi în lei a crescut în februarie cu 1,58 puncte procentuale faţă de prima lună a acestui an, la o medie de 11,7% pe an, în contextul majorării ratei pentru împrumuturile acordate firmelor cu 1,9 puncte, la 11,16%. Niveluri mai ridicate ale acestor dobânzi au fost înregistrate în luna iulie 2010.

Totodată, dobânda la împrumuturile în lei pentru populaţie a avansat în februarie cu un punct procentual comparativ cu luna precedentă, la 13,49% pe an, nivel maxim înregistrat după martie 2010.

Băncile au scumpit în februarie creditele în lei acordate populaţiei pentru consum, dar au redus dobânzile la împrumuturile pentru locuinţe. Dobânda anuală efectivă la împrumuturile pentru consum a urcat cu 0,37 puncte, la 17,83%, iar rata la creditele pentru locuinţe a scăzut cu 0,36 puncte, la 10,52%.

Totuşi, dobânzile la creditele noi în lei acordate populaţiei şi firmelor s-au situat în februarie 2011 cu peste două puncte procentuale sub nivelul înregistrat în luna similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte împrumuturile în lei aflate în sold, dobânda a crescut faţă de luna ianuarie cu 0,49 puncte procentuale în cazul firmelor şi s-a redus nesimnificativ, cu 0,05 puncte, pentru populaţie.

În acelaşi timp, băncile au încercat să atragă mai multe depozite în lei la termen de la firme şi au majorat dobânda cu 0,59 puncte faţă de ianuarie, la 5,74%.

Comparativ cu luna februarie 2010, dobânzile la depozitele în lei, existente în sold sau nou atrase, s-au redus cu 1,7 - 1,95 puncte procentuale, la 5,66% - 7,12%, iar ratele la creditele vechi au coborât cu peste 2,4 puncte procentuale.

La dobânzile în euro, variaţii notabile s-au înregistrat doar pentru creditele noi, atât în cazul populaţiei, cât şi al firmelor.

Dobânda medie pentru creditele noi în euro a avansat în februarie cu 0,23 puncte faţă de ianuarie, la 5,68%. În cazul firmelor, împrumuturile nou acordate în moneda unică europeană s-au scumpit cu 0,24 puncte procentuale, la 5,63%, în timp ce rata medie pentru populaţie a urcat cu 0,25 puncte, la 5,82%.

Dobânda anuală efectivă pentru împrumuturile în euro acordate populaţiei pentru consum a urcat în februarie cu 1,62 puncte procentuale, la 8,17%, după ce ajunsese în ianuarie la nivelul minim istoric de 6,55%.

În schimb, raportat la ultimele 12 luni, ratele la creditele în euro destinate consumului au scăzut cel mai mult, cu 1,58 puncte procentuale.

Şi creditele acordate populaţiei pentru locuiţe s-au scumpit în februarie, cu 0,47 puncte, la 6,36%, nivel maxim raportat după luna septembrie 2010. Comparativ cu februarie 2010, dobânda la împrumuturile noi acordate în euro populaţiei pentru locuinţe a avansat cu 0,87 puncte procentuale.

Faţă de luna februarie 2010, dobânzile la depozitele la termen existente în sold sau nou atrase, dar şi la creditele din sold au înregistrat variaţii cuprinse între o scădere de 0,49 puncte în cazul împrumuturilor populaţiei şi un avans de 0,23 puncte pentru depozitele noi.

Indicele de referinţă pentru dobânzile în euro, Euribor la trei luni, a crescut treptat de la începutul acestui an, de la 1,001% în prima zi a lunii ianuarie la 1,231% miercuri, 30 martie, nivelul maxim raportat după iunie 2009.

Analiştii bancari se aşteaptă ca BNR să menţină dobânda de politică monetară la 6,25% până la finele acestui an, deşi în lunile anterioare mizau pe scăderea ratei la 5,75%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici