Băncile au un rol cheie în ieşirea din criză a statelor emergente europene
Recesiunea economiilor emergente din Europa va fi mai severă comparativ cu cea din statele dezvoltate, însă ţările în curs de dezvoltare vor înregistra o redresare mai rapidă anul viitor, proces în care băncile vor avea un rol cheie, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Băncile au un rol cheie în ieşirea din criză a statelor emergente europene
Experţii FMI arată, în Prognoza Economică Regională de Primăvară pentru Europa pe 2009, prezentată marţi, că recesiunea din Europa ar putea lua sfârşit în a doua jumătate a anului viitor, fiind urmată de o revenire graduală.
Cu toate acestea, adoptarea unor noi măsuri de politică economică, în special în sectorul financiar, este esenţială pentru stimularea acestei redresări, se arată în raport.
"Măsurile adoptate pentru contracararea recesiunii profunde din Europa furnizează o fundaţie bună pentru revenirea graduală, însă este nevoie de noi acţiuni din partea autorităţilor, în special în sectorul financiar, pentru a reda încredere şi siguranţă în piaţă şi a accelera redresarea", a declarat, într-un comunicat ataşat raportului, directorul Departamentului European al FMI, Marek Belka.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
Cea mai severă contractare a activităţii economice se va înregistra în acest an în statele emergente din regiune, însă revenirea ar putea fi puţin mai accelerată în 2010 comparativ cu economiile avansate, consideră FMI.
Măsurile la care se referă experţii Fondului vizează furnizarea continuă de lichiditate şi implicarea autorităţilor în relaxarea condiţiilor de credit, recunoaşterea credibilă a pierderilor în sistemul financiar, recapitalizarea instituţiilor viabile de către sectorul privat sau cu sprijin de la stat dacă este necesar, şi chiar îngrădirea activelor neprofitabile dacă acestea constituie o parte semnificativă a portofoliilor, preferabil prin construirea unei "bănci de pierderi", administrată de sectorul privat cu sprijin şi finanţare de la guvern.
Statele în curs de dezvoltare care au aderat la Uniunea Europeană au beneficiat de protecţie în faţa crizei, dată de legislaţia şi instituţiile comunitare, însă au resimţit efectele recesiunii mondiale, se mai arată în raportul FMI. Astfel, restrângerea artificială a spread-urilor obligaţiunilor dată de statutul de stat membru UE în pofida vulnerabilităţilor ridicate ale economiilor a dispărut, iar diferenţele dintre caracteristicile economic ale ţărilor din regiune s-au accentuat şi au ieşit în evidenţă.
Sectorul bancar a jucat un rol cheie pe pieţele emergente în perioada premergătoare crizei şi va influenţa semnificativ şi viteza cu care aceste state vor ieşi din recesiune, potrivit raportului FMI.
"Pe termen scurt, recapitalizarea băncilor pare inevitabilă, pentru a evita recesiuni prelungite, iar pe termen mediu eforturile de redresare vor avea nevoie de sprijinul unei consolidări a acordurilor de stabilitate financiar, inclusiv pentru activităţi transfrotnaliere, şi de introducerea unor politici de provizionare mai orientate către viitor", consideră experţii Fondului.
FMI anticipează o contractare economică medie de 4,9% în statele emergente europene în acest an, urmată de o creştere economică de 0,7% în 2010, faţă de 4% şi, respectiv, 0,4% în ţările dezvoltate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO