Băncile austriece au o capitalizare mai slabă decât instituţiile financiare similare din regiune

Cele mai mari şase bănci din Austria, între care Erste, Raiffeisen Bank International (RBI) şi Bank Austria, toate cu activităţi în România, au mai puţin capital şi o dependenţă mai mare de pieţele interbancare faţă instituţiile de credit similare din regiune, potrivit băncii centrale a Austriei.

Urmărește
6 afișări

Băncile austriece trebuie să-şi consolideze şi rezervele pentru risc, a declarat, miercuri, şeful băncii centrale, Andreas Ittner, citat de Bloomberg.

Cele mai mari şase bănci austriece au o rată medie de adecvare a capitalului de 9,4%, comparativ cu 10,2% pentru 15 instituţii de credit internaţionale active în regiune, a afirmat Ittner în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Viena. Băncile austriece au acordat împrumuturi reprezentând 147% din depozite, comparativ cu 127% în cazul instituţiilor financiare similare, ceea ce înseamnă că trebuie să atragă mai multe fonduri de pe piaţă, a adăugat oficialul.

"În opinia noastră este necesară consolidarea rezervelor pentru risc şi a ratelor de adecvare a capitalului. Facem apel la bănci să facă tot ce pot pentru îmbunătăţirea capitalului. Suntem în contact permanent cu băncile în această privinţă", a spus el.

Erste, RBI şi Bank Austria, controlată de grupul italian UniCredit, sunt cei mai mari creditori în fostele state comuniste din Europa Centrală şi de Est. Acestea concurează cu KBC Groep, Societe Generale, Intesa Sanpaolo şi Swedbank.

Băncile austriece obţin 60% din venitul net consolidat din regiune, iar o treime din expunerea lor este în state cu risc ridicat, a declarat Ittner. Profitul generat de Europa de Est a crescut rapid înainte de criza financiară.

"Băncile nu ar trebui să revină la vechile modele de creştere. Ar trebui să aibă ca obiectiv o normalitate sustenabilă. Nu vrem să ne întoarcem la situaţia din trecut: creştere nelimitată fără protecţie adecvată împotriva riscului", consideră şeful băncii Autriei.

Ittner a reluat estimarea băncii centrale potrivit căreia instituţiile de credit au nevoie de fonduri însumând zece miliarde de euro până în 2019 pentru a întruni condiţia unei rate a adecvării capitalului de 7%, conform noilor reguli Basel III, şi să restituie ajutoare de stat de 5,9 miliarde de euro.

"Toate băncile sunt conştiente că dacă au doar un nivel minim de adecvare a capitalului nu vor avea acces la refinanţare la costuri reduse", a afirmat el. Austria nu va stabili o limită mai ridicată faţă de cea prevăzută de reglementările Basel, precum state ca Elveţia sau Marea Britanie.

Erste controlează în România Banca Comercială Română, Bank Austria este prezentă prin intermediul UniCredit Ţiriac Bank, în timp ce Raiffeisen activează sub brand propriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici