- Home
- Economic
- LONDRA, (12.09.2011, 12:11)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile britanice se pregătesc să intre sub cele mai dure reglementări din lume
Băncile britanice se pregătesc să intre sub cele mai dure reglementări din lume, după ce o comisie desemnată de guvern a recomandat izolarea prin lege a operaţiunilor destinate populaţiei de activităţile riscante de investiţii, costurile reformei fiind estimate la 7 miliarde lire sterline.
Urmărește
947 afișări
Băncile britanice se pregătesc să intre sub cele mai dure reglementări din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, George Osborne, a declarat luni că va elabora de urgenţă legislaţia bazată pe propunerile comisiei, transmite Reuters.
Scopul reformei este de a evita repetarea situaţiei care a condus, în contextul crizei financiare mondiale din 2008-2009, la intrarea a două dintre cele mai mari bănci britanice, Lloyds şi Royal Bank of Scotland, sub controlul parţial al statului prin infuzii masive de capital menite să salveze instituţiile de credit de la colaps.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Comisia Bancară Independentă (CBI) insistă ca băncile să constituie rezerve de capital de bază (core) de cel puţin 10% din operaţiunile retail de pe piaţa britanică.
De asemenea, comisia recomandă ca rata capitalului primar, din care sunt acoperite eventuale pierderi, să fie de 17-20%, peste nivelul ţintit de alte reforme bancare din Europa şi similar cu cel planificat de autorităţile elveţiene.
Noile reglementări globale, care vor intra treptat în vigoare până în 2019, impun o rată minimă a capitalului "de calitate" de 7%, sau maximul 9,5% în cazul băncilor mari, de importanţă sistemică.
CBI estimează costurile anuale înainte de taxe ale separării activităţilor şi suplimentării capitalului vor fi între 4 miliarde lire şi 7 miliarde lire pentru băncile britanice în ansamblu şi recomandă ca reformele să fie implementate etapizat până în 2019, pentru a nu accentua condiţiile economice dificile.
Guvernul britanic s-a poziţionat în sprijinul raportului, afirmând că reformele vor ajuta creşterea economică şi vor proteja contribuabilii de criză.
"John Vickers însuşi a prezentat un orar, pe care intenţionez să îl respect. El sugerează să implementăm toate aceste schimbări până la sfârşitul deceniului. Sunt multe modificări, de aceea va dura ceva timp, însă trebuie să trecem legislaţia prin parlament", a afirmat Osborne.
Guvernul britanic l-a desemnat anul trecut pe John Vickers, fost economsit şef al Băncii Angliei, să formeze o comisie pentru a determina posibile reforme de consolidare a competiţiei în sistemul bancar şi reducere a riscurilor specifice sectorului financiar.
Băncile birtanice au o putere considerabilă de lobby, din moment ce serviciile financiare generează circa 10% din economia Marii Britanii.
Cele mai mari patru grupuri financiare britanice, HSBC, Barclays, Lloyds şi RBS, s-au opus reglementărilor dure dorite de autorităţile globale, europene şi britanice, pentru a evita suplimentarea substanţială a rezervelor de capital.
Propunerile comisiei vizează limitatea gradului în care o bancă poate folosi banii diviziei de retail pentru a finanţa activităţi de investment banking.
Astfel, costurile de finanţare ale instituţiilor de credit urmează să crească, afectând profitabilitatea şi, probabil, creditarea către firme mici şi populaţie, potrivit băncilor.
Acţiunile băncilor britanice au coborât puternic luni, cu până la 4,8%, în timp ce indicele bancar european a pierdut 3,8%.
Printre operaţiunile care trebuie izolate complet de activităţile riscante se numără depozitele populaţiei şi creditele către firme mici. În cazul altor activităţi, comisia vrea să acorde băncilor mai multă flexibilitate.
În consecinţă ar putea fi izolate active britanice cu o valoare cuprinsă între 1.000 miliarde lire şi 2.000 miliarde lire.
Băncile britanice au active totale de 6.000 miliarde lire, de patru ori cât Produsul Intern Brut al Marii Britanii.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului