Băncile centrale din ECE, îngrijorate de comentariile legate de stabilitatea băncilor

Băncile centrale din cinci state membre UE din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, şi-au exprimat, miercuri, îngrijorarea cu privire la comentariile care induc în eroare în ceea ce priveşte riscurile din sectoarele financiare din regiune.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Băncile centrale din ECE, îngrijorate de comentariile legate de stabilitatea băncilor

Banca Naţională a României (Imagine: Mediafax Foto)

Într-un comunicat semnat de băncile centrale din Cehia, Slovacia, Polonia, România şi Bulgaria, instituţiile arată că astfel de comentarii ar putea aduce prejudicii economiilor şi băncilor din regiune.

"Iniţiativele transmise public" cu privire la expunerea băncilor din statele membre ale Europei de Vest pe pieţele din Europa Centrală şi de Est subminează eforturile băncilor centrale din regiune de a menţine stabilitatea.

Informaţiile publicate sunt, de multe ori, suprasimplificate şi deluzorii, şi pot avea un impact negativ asupra băncilor care operează în aceste ţări, se arată în comunicat.

"Astfel de speculaţii egoiste desconsideră total aspectele economice fundamentale din statele ECE şi creează percepţii false care pot dăuna, inevitabil, atât regiunii cât şi Europei ca întreg", se arată în comunicatul citat, publicat pe site-ul băncii centrale din Cehia.

Cele cinci bănci centrale mai precizează, în documentul comun, că fiecare dintre aceste state se regăseşte într-o situaţie diferită, ele neformând o regiune omogenă. Instituţiile amintesc şi că unele ţări din regiune nu sunt membre ale Uniunii Europene.

"Singura asemănare este aceea că grupurile bancare care operează în regiunea ECE au, în mod trandiţional, o conduită conservatoare în ceea ce priveşte afacerile de pe aceste pieţe, finanţând economia reală. Obligaţiile subsidiarelor lor constau într-un volum mare de depozite locale, care reprezintă principala sursă pentru activităţile de creditare. În plus, ECE s-a dovedit a fi, şi va continua să fie principalul motor de creştere şi principalul centru de profit pentru toate grupurile bancare internaţionale din Uniunea Europeană prezente în regiune", se arată în comunicat.

Băncile naţionale ale celor cinci state amintesc, totodată, şi de rolul important jucat de instituţiile de supraveghere şi guverne în sistemele financiare ale fiecărui stat în parte şi cer ca orice comentariu, studiu sau analiză asupra riscurilor din regiune să ia în considerare toate responsabilităţile autorităţilor din fiecare stat, printre care se numără şi posibile măsuri care pot viza susţinerea stabilităţii unei instituţii financiare sau a sectorului bancar ca întreg.

În plus, cele cinci instituţii de surpaveghere subliniază că susţin cooperarea reciprocă strânsă pentru a elabora iniţiative coordonate pentru soluţionarea problemelor ridicate de criza financiară.

Mai multe comentarii, studii şi analize publicate la începutul acestui an de oficiali din domeniile financiar şi economic şi de agenţiile de evaluare financiară Moody's, Fitch şi Standard & Poor's descriu vulnerabilităţile acute şi riscurile severe la care sunt expuse sistemele financiare din Europa Centrală şi de Est în contextul crizei globale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici