- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile cer extinderea perioadei de deţinere de acţiuni la firme la 7 ani; BNR spune că nu e necesar
Băncile au cerut extinderea perioadei în care băncile pot deţine acţiuni la firmele debitoare aflate în dificultate de la maxim patru ani la şapte ani, însă BNR nu consideră necesară prelungirea intervalului.
"Asociaţia Română a Băncilor a solicitat o perioadă de deţinere a acţiunilor de cinci ani cu posibilitatea de prelungire până la şapte ani. Se transformă într-o deţinere aproape perpetuă de acţiuni şi nu cred că este posibil să se schimbe", a declarat miercuri, la un seminar, Alexandru Păunescu, director adjunct al Direcţiei Juridice a Băncii Naţionale a României.
BBR a elaborat în luna mai un proiect de regulament în care se spune că băncile ar putea prelua controlul firmelor debitoare în cadrul operaţiunilor de asistenţă sau restructurare financiară, dar numai după "un proces prudent de luare a deciziilor" şi pentru o perioadă de maxim trei ani, care poate fi prelungită de banca centrală la cel mult patru ani.
Păunescu a adăugat că ARB consideră prea lung termenul pe care BNR îl are la dispoziţie pentru analiza unei cereri de intrare în acţionariatului unei firme debitoare.
"Din punctul de vedere al BNR, nu poate fi un termen mai scurt pentru emiterea unui aviz. Este o aprobare a unui plan, ceea ce înseamnă că necesită timp, deci nu cred că putem renunţa la aceste 60 de zile", a continuat oficialul băncii centrale.
Băncile au mai propus ca decizia cu privire la suma maximă care poate fi acordată sub forma unei noi finanţări să fie luată de bancă, pe baza unei analize de afaceri.
"Referitor la limitarea acordării de noi finanţări până la 25% din valoarea expunerii anterioare conversiei în acţiuni, (…) răspunsul nostru este că ar trebui, ţinând cont că ne aflăm într-o perioadă de restructure, şi anume în situaţia în care un debitor este cu un picior în groapă, ca societăţile comerciale să încerce să disperseze riscul şi să creeze condiţii pentru sindicalizarea riscului. Nu suntem pentru a depăşi această limită pe care noi o considerăm fezabilă", a afirmat Păunescu.
ARB a solicitat şi relaxarea condiţiilor din regulament privind constituirea de provizioane la iniţierea procedurilor judiciare.
Păunescu a menţionat că o dificultate întâmpinată în preluarea de acţiuni la firmele debitoare de către bănci este reglementarea cu privire la concentrările economice care spune că băncile trebuie să notifice Consiliul Concurenţei.
"Este o procedură ce poate dura în medie 2-3 luni, ceea ce înseamnă că este foarte costoisitoare din punct de vedere al timpului. Intenţionăm să iniţiem discuţii cu Consiliul Concurenţei pe concentrarea economică pentru a vedea în ce măsură se poate restrânge timpul necesar primirii răspunsului de la Consiliul Concurenţei", a mai spus oficialul băncii centrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO