Băncile de economii din Spania nu reuşesc să atragă investitori privaţi

Băncile de economii din Spania, aşa-numitele "cajas", nu reuşesc să atragă investitori privaţi pentru a-şi consolida rezervele de capital în conformitate cu noile cerinţe minime şi pentru a evita naţionalizarea, transmite Reuters.

Urmărește
5 afișări

Singurii investitori privaţi care doresc să investească în aceste bănci regionale sunt fondurile de stat din Qatar şi Abu Dhabi. Banca centrală a Norvegiei a anunţat sâmbătă că este interesată de investiţii în bănci spaniole mici.

Guvernul din Spania încearcă să recâştige încrederea pieţelor în sistemul financiar şi a cerut băncilor de economii să-şi crească rezervele de capital pentru a înlătura orice urmă de îngrijorare.

Oficialii de la Madrid au avertizat că societăţile trebuie să obţină bani pe piaţa investiţiilor private sau să se listeze la bursă, alternativa fiind naţionalizarea.

Multe fonduri americane de capital privat au evaluat băncile de economii din Spania, dar până acum investitorii nu au dat semnale clare de interes, speriaţi de activele imobiliare şi creditele acordate dezvoltatorilor imobiliari aflate în portofoliile instituţiilor de credit. Sectorul financiar spaniol a intrat într-o criză severă acum trei ani odată cu prăbuşirea sectorului imobiliar după un "boom" de zece ani.

Qatarul a promis în luna februarie că va investi 300 milioane euro în băncile de economii, iar Abu Dhabi vrea să investească 150 milioane euro într-o singură societate, încă necunoscută publicului. Norvegia nu a înaintat vreo cifră.

Astfel, sumele totale promise până acum de investitori reprezintă doar o mică fracţiune din golul de finanţare de 15 miliarde euro estimat de banca centrală a Spaniei la casele de economii.

Moody's estimează că "gaura" ar putea fi de până la 50 miliarde euro, dacă sunt puse la socoteală viitoarele pierderi cauzate de expunerea pe imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici