- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.02.2015, 16:09)
- Florentina Dragu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile din Europa ar putea vinde în acest an credite de 100 miliarde de euro
Băncile din Europa ar putea vinde în acest an portofolii de credite cu o valoare de peste 100 miliarde de euro, potrivit estimărilor PwC, care notează că tranzacţiile demarate de la începutul anului se situează în prezent la circa 40 miliarde de euro.
Urmărește
188 afișări
Băncile ar putea vinde în acest an credite de 100 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În 2014, piaţa de portofolii de credite a crescut la 91 de miliarde de euro, de la 64 miliarde de euro în anul anterior, se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă.
Cele mai multe tranzacţii au vizat împrumuturi pentru proiecte comerciale imobiliare, valoarea nominală a portofoliilor vândute ridicându-se la 49 miliarde de euro, faţă de 18 miliarde de euro în 2013.
Pe locul al doilea s-au situat tranzacţiile cu credite ipotecare, a căror valoare nominală s-a dublat la aproximativ 20 miliarde de euro, notează PwC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Peste 75% din portofoliile de credite vândute în 2014 au provenit din Marea Britanie, Irlanda şi Spania.
"După cum am estimat, piaţa de portofolii de credite s-a învigorat în 2014. Creşterea gradului de siguranţă privind preţurile activelor a impulsionat cererea de credite din partea marilor investitori financiari, iar accesul mai uşor la sursele de finanţare a contribuit la creşterea numărului de tranzacţii. Activele garantate cu proprietăţi au rămas în centrul atenţiei investitorilor şi ne aşteptăm ca acest tip de active să domine şi tranzacţiile din 2015", a declarat Richard Thompson, partener în cadrul PwC.
Potrivit lui Thompson, studiul pentru evaluarea calităţii activelor bancare pe care BCE l-a efectuat în rândul a peste 100 de bănci din zona euro a scos la lumină credite îndoielnice de 136 de miliarde de euro, doar o mică parte dintre acestea fiind vândute în 2014.
"Estimez că aceste credite vor juca un rol mai mare începând cu 2015", a spus Thompson.
PwC apreciează că băncile europene au în portofolii credite "nedorite" în valoare de peste 2.000 miliarde de euro. Deşi băncile vor refinanţa o mare parte din aceste credite în cadrul operaţiunilor obşnuite, compania de consultanţă estimează că valoarea împrumuturilor rămase va fi substanţială
"Pieţele din Irlanda, Spania şi Marea Britanie vor rămâne puternice şi în acest an, dar este foarte probabil să observăm creşteri şi în Italia, Olanda şi în centrul şi estul Europei. Aceste pieţe au acoperit anul trecut mai puţin de 10% (9 miliarde de euro) din volumul tranzacţiilor. În 2015, estimăm că valoarea tranzacţiilor pe aceste pieţe va creşte de peste două ori, la circa 20 miliarde de euro", a spus Thompson.
Potrivit estimărilor lui Jonathan Wheatley, directorul diviziei PwC de consultanţă pentru portofolii neperformante în Europa, băncile din România ar putea vinde în acest an credite neperformante de aproximativ 2 miliarde de euro.
"Având în vedere că procesul de vânzare a creditelor neperformante este de abia la început şi rămân credite neperformante de peste 12 miliarde de euro în sistemul bancar din România, estimăm că procesul de curăţare a bilanţurilor va continua pentru cel puţin trei ani de acum înainte", a declarat Wheatley pentru Ziarul Financiar.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe