- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băncile din Europa emergentă, în special Bulgaria şi România, rămân vulnerabile
Băncile din Europa emergentă, în special din Bulgaria şi România, rămân vulnerabile la schimbările în apetitul pentru risc la nivel mondial şi la capacitatea instituţiilor mamă de a rostogoli liniile de finanţare, potrivit unei analize Capital Economics.
Băncile din Europa emergentă, în special Bulgaria şi România, rămân vulnerabile (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Băncile care desfăşoară operaţiuni în statele din regiune, confruntate cu un nivel ridicat al creditării în valută şi datorii externe mari, pot intra încă în criză din cauza turbulenţelor de la periferia zonei euro, se arată în studiu.
"Capitalizarea a fost refăcută iar diferenţa dintre împrumuturi şi depozite scade. Persistă însă vulenarbilităţi în Ungaria, Ţările Baltice şi Balcani", consideră Neil Shearing, analist la Capital Economics.
Principala problemă a băncilor din aceste ţări rămâne volumul ridicat al creditelor denominate în euro sau franci elveţieni, care constituie circa 60% din portofoliile de împrumuturi din Ungaria, România şi Bulgaria, respectiv 92% în Letonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Un aspect al acestei expuneri este datoria externă mare pe termen scurt, mai ales către băncile mamă din Vest, a afirmat Shearing.
"Băncile din acest grup de ţări vor rămâne vulnerabile la schimbări în apetitul global pentru risc, dar situaţia va depinde mult şi de dorinţa şi capacitatea băncilor mamă de a rostogoli datoriile. Această temere este valabilă mai ales în Bulgaria şi România, unde legăturile financiare cu economia Greciei, aflată în dificultate, sunt puternice", a adăugat el.
Băncile elene şi austriece au prezenţe importante în ţările din zona Mării Negre. Instituţiile de credit din Austria au cea mai mare expunere şi pe Ungaria, iar băncile din Suedia controlează sectorul bancar din Ţările Baltice.
"În cel mai bun caz accesul la creditare în acest grup de ţări va rămâne foarte dificil, din cauza efectelor exceselor din anii trecuţi. În cea mai rea situaţie, persistă posibilitatea ca agravarea problemelor de la periferia zonei euro să declanşeze o nouă criză bancară", a afirmat Shearing într-o notă.
Creditul bancar, care a susţinut creşterea economică accelerată din regiune în perioada 2003-2007, înregistrează o evoluţie pozitivă doar în câteva state, incluzând Turcia, Polonia, Cehia, România şi Bulgaria.
Portofoliile de credit scad încă în Ungaria, Ţările Baltice şi Rusia, iar din cauza avansului împrumuturilor neperformante în regiune şansele ca sectorul bancar să contribuie la recuperaerea economică sunt reduse, potrivit Capital Economics.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO