- Home
- Economic
- LONDRA, (17.02.2015, 19:01)
- Florentina Dragu
Băncile din Grecia ar putea rămâne fără fonduri pentru garanţii în trei luni şi jumătate
Clienţii băncilor din Grecia retrag din conturi circa 2 miliarde de euro săptămânal, iar dacă ritmul nu va încetini, instituţiile bancare vor rămâne fără garanţii pentru accesarea de noi credite în trei luni şi jumătate, potrivit estimărilor JP Morgan.
Urmărește
236 afișări
Băncile din Grecia ar putea rămâne fără fonduri pentru garanţii în trei luni şi jumătate (Imagine: Shutterstock)
Conform calculelor JP Morgan, băncile elene au cheltuit deja în acest an 80 miliarde de euro dintr-o finanţare externă de maxim 108 miliarde de euro oferită de Banca Centrală Europeană (BCE) şi de Banca Naţională a Greciei, de unde rezultă că mai au la dispoziţie 28 miliarde de euro pentru garantarea obţinerii de noi împrumuturi.
Retragerile de depozite din conturile bancare din Grecia, calculate pe baza cererii instituţiilor bancare elene de fonduri externe, au însumat de la începutul anului 21 miliarde de euro, dintre care 17 miliarde de euro au fost retrase înaintea alegerilor parlamentare din 25 ianuarie, câştigate de partidul de stânga radicală Syriza.
În ianuarie, BCE a decis să nu mai permită băncilor elene folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, punând presiune pe banca centrală a Greciei şi pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
În aceste condiţii, banca centrală a Greciei furnizează băncilor lichidităţile de care acestea au nevoie prin accesarea programului de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance) de la BCE, program care a fost suplimentat luna trecută până la 65 miliarde de euro.
Principala problemă cu creditele acordate prin ELA o reprezintă nivelul mai mare al dobânzii, de 1,55% pe an, faţă de dobânda de 0,05% pe an pe care BCE o cere băncilor centrale din zona euro pentru împrumuturile obişnuite.
Potrivit JP Morgan, băncile au utilizat deja fondurile disponibile prin programul ELA, iar singurele garanţii de care dispun în prezent sunt obligaţiunile oferite în 2012-2013 de creditorii din zona euro prin intermediul Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF).
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe